Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

SVT:s spektakulära påstående kan försvåra smittskyddsarbetet

Collage med skärmdumpar från SVT Nyheter och SVT Play. Foto: SVT.

Vetenskapens värld (SVT) påstår att 2,5 miljoner människor i världen dött av coronarestriktioner. Men det saknas grund för detta påstående, skriver Nicholas Loubere, Paul O’Shea och Markus Balázs Göransson. Och i en kris borde public service inte sprida ogrundade påståenden som kan försvåra smittskyddsarbetet.

Läs replik från SVT Vetenskap.

Läs slutreplik från Nicholas Loubere, Paul O’Shea och Markus Balázs.

Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I SVT:s program Vetenskapens värld från den 28 februari, med underrubriken ”Coronakampens pris”, sägs att minst lika många människor har dött av bland annat undernäring och bristande sjukvård till följd av restriktioner som i covid-19.¹

SVT:s rapportering fick stor spridning i den digitala rymden och i tidningarnas spalter. ”Drygt 2,5 miljoner människor har avlidit efter att ha smittats med covid-19. Minst lika många liv är släckta på grund av virusrestriktionernas effekter”, skrev TT i en text som publicerades i bland annat Svenska Dagbladet och Ny Teknik.

Men det var något som inte stämde. Inom ett par dagar efter publiceringen gjordes en ändring i SVT Nyheters artikel i ämnet.² Det gällde ett citat där Anna Mia Ekström, klinisk professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, sa att ”man räknar med att på grund av de här nedstängningarna av skolan så har minst tretton miljoner små flickor gifts bort”. I själva verket avsåg siffran om tretton miljoner, som var hämtad från en rapport från FN-organet Unicef,³ antalet flickor som riskerade att giftas bort under perioden 2020-2030. Efter publiceringen plockade SVT helt sonika bort den felaktiga siffran ”tretton” från direktcitatet, anmärkningsvärt nog utan att lägga in en rättelse i texten.

Läs mer Visa mindre