Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Replik |

SVT Vetenskap svarar

Skärmdump från SVT Play.

I en replik till artikeln ”SVT:s spektakulära påstående kan försvåra smittskyddsarbetet” skriver Johan Bergendorff, reporter, och Anna Schytt, redaktionschef på SVT Vetenskap ”att vi korrigerade en felsägning och angav att vi rättat är vi stolta över. Det är ett led i vårt arbete att bedriva en god vetenskapsjournalistik.”

Av Anna Schytt och Johan  Bergendorff | 31 mars 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Artikelförfattarna kritiserar ett program i SVT som gavs namnet Coronakampens pris.  I programmet, och i hela SVT vetenskaps rapportering, har framgått att restriktionerna sparar miljontals liv, vilket vi kan vara tacksamma för.  Men det vi denna gång ville lyfta fram var att kampen ändå har fört med sig en kostnad – i form av vårdskuld, bakslag för barn och kvinnors rättigheter, skolbarns utbildning och hälsa och framtida försörjning mm. Vi var tydliga med att det inte bara var restriktionerna som orsakade detta utan även andra bieffekter såsom att många inte sökte vård på grund av rädsla för smitta.

Tillgången på vetenskapligt publicerade artiklar inom området har varit begränsad och vi har ändå sett ett stort värde i att rapportera de mer översiktliga beräkningar som finns. Vi redovisar att beräkningen av extra dödsfall på grund av direkta och indirekta effekter bygger på beräkningar och prognoser, parat med vetenskapliga studier från enskilda länder och uppdaterad FN-statistik som Ekström & Swartling tagit del av för vår räkning.

Vi redovisar också att det funnits goda exempel där man lyckats väl med andra metoder, till exempel Sydkorea och Taiwan, vars initiala smittspårningsarbete verkar ha hållit smittalen nere.

Att vi korrigerade en felsägning och angav att vi rättat är vi stolta över. Det är ett led i vårt arbete att bedriva en god vetenskapsjournalistik.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.