Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Replik |

Slutreplik: Ibland är det enda rätta att medge sina misstag

Foto: Markus Winkler/Unsplash

Nicholas Loubere, Paul O’Shea och Markus Balázs Göransson svarar här på en replik från SVT Vetenskap som i sin tur svarar på en artikel av de tre författarna. I den senare sägs att SVT ”påstår att 2,5 miljoner människor i världen dött av coronarestriktioner. Men i en kris borde public service inte sprida ogrundade påståenden som kan försvåra smittskyddsarbetet”. SVT å sin sida anser att de ”korrigerade en felsägning”.

Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Ibland får man lov att upprepa sig. Som vi skrev i vår artikel påstod SVT, utan att ha täckning i de egna källorna, att 2,5 miljoner människor dött av coronarestriktionerna. I en artikel och en dokumentär den 28/2 framfördes att ”miljontals har dött av restriktionerna”, ”lika många har dött av restriktionerna som med covid-19” och ”minst 2,5 miljoner människor – beräknas ha dött av restriktionerna”. Detta framfördes i artikelns rubrik, i en av dess mellanrubriker, i dess brödtext, samt cirka 38 minuter in i dokumentären på Vetenskapens värld. Att hävda någonting annat är att vara ovän med verkligheten.

SVT:s ogrundade påståenden fick stor spridning i media. Att förse en redan starkt polariserad coronadebatt med ett ogrundat sensationellt påstående är inte att gagna samhällets smittarbete.
SVT skriver i sin replik att de korrigerade en felsägning och angav att de rättat. Detta är ett påstående vingklippt på verklighetsförankring. Visserligen ändrades ett direktcitat i texten på SVT Nyheter, så att det inte längre återgav vad som sagts. Men ingenstans i artikeln angavs att ändringen gjorts.

Ibland är det enda rätta att medge sina misstag. Det är anmärkningsvärt att Johan Bergendorff och Anna Schytt inte medger att misstag begicks när man framförde ett sensationellt påstående utan täckning i källmaterialet, ett påstående de själva inte längre står fast vid.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.