Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Sverige halkar efter

Sverige brukar kallas världens modernaste land. FOTO: Jan Nordén/TT

De nordiska länderna är bland de bästa i världen att leva i, och liknar varandra på många sätt; länderna är rika, demokratiska och allmänt välfungerande. Därför är de på många sätt jämförbara. Men hur går det för Sverige i relation till sina grannländer? Kvartals Henrik Höjer har gått igenom ett dussintal olika mått på ett lands välstånd – och konstaterar att siffrorna inte direkt gynnar den berömda Sverigebilden.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Henrik Höjer | 4 januari 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
Profil Inlästa texterLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jag har rest i drygt 50 länder på fem kontinenter, samt vistats i Indien och Mellanöstern i vardera ett halvår av mitt liv. Och jag är drygt 50 år gammal. Det innebär att jag har levt länge nog för att minnas den tid när man som svensk i utlandet ofta fick höra att man kom från ett rikt och välordnat land. Sverige väckte i regel beundran.

Men under resor på senare år har jag sällan stött på samma uppskattning som förr. På en reportageresa i Kazakstan 2019 hade de kazaker jag talade med hört talas om att vi tagit emot många migranter från arabvärlden, och att en uzbek hade genomfört ett terrordåd i vår huvudstad. Jag minns de oerhört skeptiska blickarna när jag försökte förklara den svenska migrationspolitiken. På en konferensresa till Rwanda häromåret hade den vänlige hotellportiern som granskade mitt pass när han skrev in mig i liggaren en enda fråga om Sverige: ”Är det verkligen sant att man kan få pengar av staten utan att behöva arbeta i Sverige?” När jag svarade ja skrattade han högt och skakade på huvudet och sa: ”Dit ska jag flytta!”

Läs mer Visa mindre