Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Rysslands dubbelspel med islamistiska terrorister

I Syrien undvek ryska styrkor att bekämpa IS och fokuserade nästan uteslutande på de moderata USA-stödda syriska motståndsgrupperna. Det syriska folket och Väst ställdes sedan inför valet mellan radikala islamister och Assad. Foto: Ria Novosti/TT.

De som tror att Ryssland är eller har varit någon sorts allierad mot den islamistiska extremismen bedrar sig. Moskva har systematiskt visat sig villigt att utnyttja jihadister för att skapa instabilitet och underminera västmakter. Det arbetet kommer att fortsätta under överskådlig tid, skriver konfliktforskaren Svante Cornell och resonerar kring fallet Akilov, Muhammedkarikatyrerna och upploppen i Sverige under påskhelgen.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Svante  Cornell | 22 april 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I flera artiklar har Kvartal tagit upp märkliga omständigheter kring terroristen Rakhmat Akilov, inte minst de faktum att en sajt med misstänkt koppling till ryska säkerhetstjänster i ett tidigt skede hade tillgång till Akilovs chattloggar, och att IS aldrig tog på sig dådet. Flera frågor hänger i luften: visste Moskva om att Akilov planerade dådet? Var de jihadister som eggade på Akilov kopplade till Moskva? Trots att detta vid första anblick kan verka orimligt är Moskvas samröre med jihadistiska grupperingar i norra Kaukasus, Syrien och Afghanistan väl belagda. Det finns ett mönster av rysk manipulation av jihadister som bör tas på största allvar. Det står klart att Ryssland inte är en allierad mot terrorn, som många fortfarande tror, utan tvärtom en del av problemet.

Det började i Tjetjenien

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.