[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Teorin: Så kan Ryssland kopplas till Akilovs chattlogg inför terrordådet

Foto: TT. Montage: Kvartal

Varför har svenska myndigheter inte gått till botten med alla spår kring Rakhmat Akilovs terrordåd på Drottninggatan i Stockholm – och varför verkar man tveka kring Akilovs IS-kontakter?

Det frågar sig säkerhetsanalytikern Peter Axelsson i en längre text i Kvartal, där han bland annat lyfter fram misstänkta kopplingar mellan ryska staten och det Twitterkonto som först publicerade chatten mellan Akilov och en förmodad IS-anhängare.

– Det är tragiskt att denna fråga inte kunnat följas upp med mer utredningsmaterial, säger Rysslandsexperten Martin Kragh efter att ha läst artikeln i Kvartal.

Av Ludde  Hellberg | 6 april 2022
Ludde Hellberg är undersökande journalist och Kvartals vd.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I sin artikel ”Varför utredde inte Sverige Akilovs IS-kontakter?” går säkerhets- och Rysslandsanalytikern Peter Axelsson igenom möjliga skäl till att svenska myndigheter inte gjort sitt yttersta för att undersöka de IS-kontakter som terroristen Rakhmat Akilov hade före terrordådet i Stockholm 2017.

Åklagaren Hans Ihrman valde att inte väcka åtal mot IS-personerna, trots att de hade uppviglat och stöttat Akilov inför och efter terrordådet, vilket bevisats genom chattloggar från Akilovs mobiltelefon. Enligt Axelsson lär den svenska polisen inte ens ha kontaktat myndigheter i de länder där personerna befinner sig – och på Regeringskansliets hemsida skrev man ett år efter dådet att Akilovs motiv inte har bekräftats av den svenska polisen.

En del av svaret kan finnas i omständigheterna kring hur Akilovs kontakter med IS-sympatisörerna blev kända, menar Axelsson. Chattloggen, där en av IS-personerna både uppmuntrar och försöker övertala Akilov att fullfölja terrordådet, postades av Twitterkontot “TV Jihad” redan samma dag som attacken genomfördes.

Läs mer Visa mindre