[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Vad har politik i kyrkan att göra?

Den 19 september 2021 är det åter val i Svenska kyrkan. Botkyrka kyrka. Foto: Lotta Svensson / TT. Ann Heberlein. Foto: Staffan Löwstedt / TT

Innan Ann Heberlein postade sin blankett med begäran om utträde ur Svenska Kyrkan bokade hon tid med sin församlingspräst för att ställa den fråga som brände i henne: Finns det plats för borgerliga människor i Svenska kyrkan? I efterhand insåg hon att hon hade ställt fel fråga. Den borde i stället ha varit: Är det möjligt att vara kristen och vänster? Denna artikel har fått en replik som läsas på länken här.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ann Heberlein | 17 augusti 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • Finns det plats för människor med högersympatier i Svenska kyrkan?
  • ”Kristen höger” och ”höger” som i borgerlig och kristen är inte synonymer.
  • Vänsterns människosyn rimmar illa med den kristna synen på människan som autonom och ansvarig.
  • Kristendom är varken höger eller vänster, håll ideologier och partipolitik utanför kyrkan.

I flera veckor låg den på mitt skrivbord, ifylld och klar, utan att sändas, ansökningsblanketten om utträde ur Svenska kyrkan. Beslutet att lämna den kyrka som varit mitt andliga hem sedan tjugoårsåldern hade värkt fram under många år. Innan jag fattade ett slutgiltigt beslut gjorde jag ett sista försök att rädda min relation till Svenska kyrkan. Mer än en söndagsgudstjänst hade jag fått lyssna till en predikan som handlade om det förkastliga i tiggeriförbud, en fråga som jag debatterade just då. Det kändes som om förkunnelsen var direkt riktad mot mig, och jag hukade i kyrkbänken.

Jag bokade en tid för själavårdande samtal hos en av prästerna i min församling för att ställa den fråga som brände i mig: Finns det plats för mig i Svenska kyrkan? Får jag vara med i den kristna gemenskapen trots att jag drar en annan slutsats i en dagsaktuell politisk fråga än prästen? Kan man vara borgerlig och kristen?

Läs mer Visa mindre