Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

När Mellanöstern kom till Ronneby

Vandalism. Anlagd bilbrand i Ronneby, lördagen 24 oktober. Några dagar senare greps flera personer för människorov i Ronneby. Otryggheten sprider sig i Småstadssverige, menar artikelförfattaren. Foto: Björn Hansson/Linslusfoto.se

Det är jag som flyttat till storstan som borde vakna upp till krossade rutor. Inte mina äldre släktingar som för en lugn pensionärstillvaro i lilla Ronneby. Ett år efter krönikan om Jimmie moments skriver Kajsa Dovstad om vad som händer med tryggheten i småstads-Sverige, och varför det fortfarande är kontroversiellt att beskriva de känslor som kommer när ens gamla hemstad förändras och får en ny befolkning.

Medan storstadsbor har skrivit krönikor från snabbtåg har debattens andraklassresenärer haft svårt att göra sina röster hörda, anser hon.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Kajsa Dovstad | 30 oktober 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Regnet faller på glassplittret från de trasiga skyltfönstren. Det är den sista söndagen i augusti och Ronnebyborna vaknar upp till sönderslagna gator. Nattens tumult började med att ett 20-tal personer satte eld på bildäck och sedan kastade gatsten på brandmännen som larmades dit.1 Stöket fortsatte, en polis och en person ur allmänheten skadades, liksom ett antal butiker. Våldsamheterna är tyvärr ingen engångsföreteelse. 

Någon häcklade islam, sedan började kravallerna

Ronnebykravallerna är nästan identiska med uppståndelsen i Malmö i slutet av augusti. Någon får för sig att häckla muslimer, här genom att lägga fläskkött utanför Folkets hus i närbelägna Kallinge, där arabiska föreningen numera har fredagsbön. Efteråt uppstår oroligheter. Liksom i Malmö lär vissa av upprorsmakarna ha lockats mer av bråkandet i sig än att rättroget försvara islams läror. Liksom i Malmö ska den etnokulturella dimensionen av upploppen ändå inte underskattas. 

Läs mer Visa mindre