Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Kultur

Framgången skriver sin egen berättelse

En ny värld. Foto: Magnus Laupa. Bilden är ett montage.

Om det nya heterogena Sverige vill klara sig som nation gör vi klokt i att sluta fokusera på narrativ och koncentrerar oss på att få samhället att leverera de varor som Sveriges framgångsberättelse är byggd på: trygghet, teknisk spets och lekfull kreativitet. För en berättelse fyller inte din mage eller skyddar din familj. Ett uthålligt samhälle uppstår och existerar av ekonomiska och säkerhetsmässiga skäl och en nation som har andra motiv för sina viktiga val riskerar att sluta som utvandrarna i Selma Lagerlöfs Jerusalem, i misär.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 1 december 2019
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 28 min Skärmläsarvänlig
I korthet

En ny nationell berättelse kan inte förena det samhälle som Sveriges version av invandringspolitik, avregleringar och postmodern individualisering har rivit upp.

Nationer föds och existerar av ekonomiska och militära skäl. Sveriges framgång är byggd på trygghet, teknisk spets och lekfull kreativitet.

För att det mångkulturella ska fungera i en demokrati krävs att majoritetssamhället upplever att det tjänar på det och har intresse av dess existens.

För att kunna skapa en ny framgångsrik nationell berättelse behöver väljarna gå från stadiet av ilska och förnekelse till acceptans av det nya Sveriges förutsättningar.

SCB räknar med att Sverige kommer att växa med cirka 110 000 invandrare per år under 2020-talet, främst genom anhöriginvandring. Det är inte hållbart.

För att hindra rasism bör politiker i rikta in sig på att ändra invandringspolitiken, återge folk en känsla av kontroll och begränsa välfärdsstaten till att gälla för medborgare.

Sverige bör studera internationella exempel, som Schweiz, Australien, Danmark, Norge, Taiwan.

”Vad förenar ett folk?”,  frågar sig en av huvudpersonerna, Tyrion Lannister, i slutscenen till HBO:s megasuccé Game of thrones. Hur kan ett land med så många olika folkgrupper som seriens fiktiva nation Westeros förenas?

“Är det arméer? Guld? Eller flaggor? Nej, berättelser. Det finns inget mäktigare än en stark berättelse.” Sverige har på relativt kort tid förändrats från ett land med en av Europas mest homogena befolkningar till ett mångkulturellt samhälle. Den berättelse vi haft om Folkhemmet, Tredje vägen eller det tysta bondefolket som industrialiserades och slog världen med häpnad passar allt sämre för den nation som Sverige har blivit. Därför tar Kvartal nu initiativ till en serie essäer där skribenterna fått skissa på en ny berättelse om Sverige – en berättelse om vad som kan förena de människor som idag bor inom landets gränser – oavsett om de är födda här eller på andra sidan jorden, om de bor i glesbygd eller storstad, om de är gamla eller unga. Den sjunde essän i serien är skriven av Kvartals kulturredaktör Ola Wong.

Första dagen på dagis fick jag stryk för att jag var svartskalle. Det som många tyckte var underligt var att den som slog mig själv var svart, den ende i hela trakten. Men identitet och rasism kan både vara något brutalt enkelt och samtidigt en komplicerad fråga om makt och egenintresse.

I efterhand har jag insett att anledningen till att jag fick stryk var delvis på grund av min hårfärg, men främst för att jag var van vid att folk var snälla och inte kunde försvara mig. Vi var nyinflyttade till bruksorten Rydboholm utanför Borås. Vi kom från Torestorp i Marks härad, som var en rest av det gamla Bondesverige.

Läs mer Visa mindre