[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Någonting håller på att hända (men det är en bit kvar)

Karaktären Jon Snow vaknar upp från de döda i HBO:s fantasyserie "Game of thrones".

Det har varit glädjande att se SR och SVT vakna ur dvalan och reagera på Kvartals granskning av den prisbelönta och till stor del skattefinansierade SVT-dokumentären Sabaya. 

Men som det oftast blir när någon rycks upp från djup sömn så har de första reaktionerna kanske varit en smula … yrvakna.

Av Ludde  Hellberg | 29 maj 2022
Ludde Hellberg är undersökande journalist och Kvartals vd.
ProfilLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jag tänker på en scen i den sedan länge uttjatade fantasyserien Game of thrones, där den präktige oäktingen Jon Snow blir ihjälhuggen under ett skoningslöst myteri, och sedan väcks från de döda av en galen häxa. Med det djupaste andetaget man kan föreställa sig flyger han upp från den eviga vilan, naken och panikslagen, i desperat jakt på en förklaring. Det är ungefär så public servicebolagen reagerat på våra Sabaya-granskningar den senaste veckan, känns det som.

Kontrasten kunde inte vara större mot när vi för ett halvår sedan publicerade en granskning av en annan SVT-dokumentär, Abolis resa. Artikeln möttes av total tystnad från programföretagen. Det enda större nyhetsmedium som vågade röra storyn var, som det brukar vara, Expressen. Sex månader senare finns det fortfarande flera betydande faktafel i filmens beskrivning på SVT Play, för att inte tala om själva dokumentären, som ligger kvar helt oförändrad, trots de felaktigheter och brister som vi pekat ut.

Det blev betydligt livligare denna gång.

Läs mer Visa mindre