Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Granskning |

Del 2: Fejkade scenerna i Guldbaggebelönade SVT-dokumentären

Skärmdump från dokumentären Sabaya på SVT Play.

Igår avslöjade Kvartal att de manliga hjältarna i den internationellt prisade SVT-dokumentären Sabaya lurade flera yazidiska kvinnor att lämna ifrån sig sina barn med falska löften om återförening – och att Islamiska staten erbjöds att köpa barnen.

I den andra delen av Kvartals granskning visar vi att Sabayas regissör Hogir Hirori har fabricerat flera scener i filmen.

Och nu medger regissören att den dramatiska fritagningen av dokumentärens kvinnliga huvudperson Leila spelades in med en helt annan kvinna.

– Jag tycker att det skadar filmens trovärdighet, säger Axel Arnö, programchef på SVT och ansvarig utgivare för Sabaya.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ludde  Hellberg | 25 maj 2022
Ludde Hellberg är undersökande journalist och Kvartals vd.
Profil Inlästa texterLästid 14 min Skärmläsarvänlig
I korthet
SVT-dokumentären Sabaya, som vunnit priser både på svenska Guldbaggegalan och den internationellt tunga Sundance-festivalen, skildrar två mäns kamp för att befria yazidiska kvinnor ur det ökända al-Hol-lägret i Syrien, där de levt som sexslavar åt IS-terrorister.

I den första delen av Kvartals Sabaya-granskning avslöjade vi att de två manliga huvudpersonerna tvingade de yazidiska kvinnorna att lämna ifrån sig sina barn och lurade dem att de skulle få återförenas med barnen senare. Därefter erbjöds IS att köpa barnen.

Sabaya är till betydande del finansierad med svenska skattepengar, då den både fått stöd av Svenska Filminstitutet och samproducerats av SVT Dokumentär. Bakom filmen finns produktionsbolaget Ginestra films, som också låg bakom SVT-dokumentären Abolis resa, som Kvartal granskade i höstas. Vi kunde då visa att filmens huvudperson Aboli hade sökt uppehållstillstånd i Sverige under två olika identiteter, vilket inte framgick i dokumentären

Läs mer Visa mindre