Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Läkare med postcovid: Jag saknar den jag var

Lisa Norén är specialistläkare i allmänmedicin och insjuknade i covid-19 i mars 2020. Hon drabbades därefter av postcovid. Foto: privat.

Detta är min berättelse om postcovid och den är varken unik eller allmängiltig, skriver läkaren Lisa Norén som har postcovid och är aktiv i nätverket Läkare till läkare. Hon tar upp Hanne Kjöllers uppmärksammade artiklar om postcovid och avfärdar att det är en kultursjukdom. Hon menar att sjukdomen är komplex och därför krävs det läkare med postcovidkompetens.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Lisa Norén | 27 januari 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 15 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Läkaren Lisa Noren insjuknade i mars 2020 med influensaliknande symtom. Men bilden ändrades snart: feber och bröstsmärta tillkom. Hon PCR-testades inte och behövde inte sjukhusvård. Sjukdomen har sedan dess varit hennes vardag med nedsatt fysisk funktion som följd.

Lisa Norén menar sig ha haft tur att hon bor i en region med en postcovidmottagning med postcovid-kunniga läkare. I juli 2021 saknades detta i 14 av 21 regioner.

Postcovid är inte en kultursjukdom, skriver Lisa Norén. Varken feber eller mikrovaskulär dysfunktion kan hänföras till stress, som några skeptiker påstår att postcovid beror på.

Det är lätt att hitta myndigheter och forskningsgrupper världen över som tar frågan på stort allvar.

Sjukdomsbilden är olika för patienter som vårdats på sjukhus på grund av syrgasbehov och de som vårdats hemma. De förra har exempelvis mer behov av rehabilitering och de senare, som har symptom från fler organ, har mer behov av diagnostik.

Jag skulle ge allt för att bli frisk igen, skriver Lisa Norén. Problemet är bara att det inte fungerar så, det räcker inte att bara vilja eller att tänka rätt. Vad jag längtar efter att jobba heltid och kunna träna. Jag saknar den jag var.

November 2021: Kranskärlsröntgen är inte ett enkelt ingrepp utan tekniskt krävande och förenat med vissa risker. Efter drygt ett och ett halvt år med postcovid har jag dock hamnat här, på en sterilklädd brits. Undersökningen är besvärlig att genomföra och vid själva mätningarna får jag så svår kärlkramp att tårarna sakta rinner i ena ögonvrån. Personalen i labbet är stöttande. När jag möter operatören ansikte mot ansikte vid skärmen efter ingreppet ser hon allvarlig ut och berättar att hon aldrig tidigare sett så höga värden på småkärlsstelhet. 

Det är detta jag har känt sedan mars 2020. Jag får andnöd och bröstsmärta om jag går för snabbt i en trappa, eller om jag försöker gå och prata samtidigt. Jag är också tröttare än innan, har kortare feberepisoder, ledvärk, hudrodnader och lukthallucinationer ibland. Innan covid hade jag sprungit över tjugo maratonlopp och till och med löpt (!) Vasaloppet. Jag hade ett roligt arbete, härlig familj och rikt fritidsliv.

Jag är läkare, och jag känner min kropp ganska bra i både teori och praktik. Men nu säger operatören att jag kanske måste lära mig leva med det här. Jag gråter när jag rullas ut från salen.

När pandemin bröt ut 2020 räknade man bara dödsfall och IVA-kapacitet. Vad Sverige inte tänkte på då, och många gånger inte heller idag, är den långtidssjuklighet som finns beskriven efter tidigare infektioner, bland annat med sars1 och mers2.

Sjukdomen kommer och går

Både jag och maken insjuknade i mitten av mars 2020 efter att tonåringen varit förkyld veckan innan. Maken tappade luktsinnet. Jag hade två veckors influensaliknande symtom, därefter ändrades bilden och feber och bröstsmärta tillkom. Vårdguiden 1177 uppgav att jag inte behövde söka akut eftersom jag inte hade riskfaktorer för hjärtsjukdom och inte var blå om läpparna. Innan corona hade sjukvården alltid rekommenderat patienter med bröstsmärtor att söka vård, för att utesluta hjärtorsak. Nu var det närmast krigssjukvård, det förstod jag och var ok med. Jag blev, som så många andra i den första vågen, aldrig PCR-testad eller sjukhusvårdad.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.