Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Ingen utanför Tännsjös fantasi tänker så

Vem har mest värde? Foto: Posthus Teatret/Kobal/REX/TT. Ur Roy Anderssons ”Du levande”.

Det kan inte ses som cancelkultur att ifrågasätta när en statlig myndighet med inflytande över beslutsfattande belönar Torbjörn Tännsjö med sitt etikpris. Filosofiprofessorn Tännsjös försvar för terrorism visar utilitarismens fruktansvärda konsekvenser, och hans åsikt att människovärde inte har något fundament i verkligheten har fått fäste på svenska lärosäten. Det är hög tid för debatt, menar Lapo Lappin.

 

Av Lapo Lappin | 22 december 2021
Lapo Lappin är kulturskribent med bakgrund inom filosofin och medarbetare i Kvartals redaktion.
ProfilLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Professorerna Lars Sandman och Torbjörn Tännsjö har skrivit varsin replik till min artikel för Kvartal Kultur ”Statens etiska råd bjöd in förespråkare av spädbarnsmord” om synen på människovärde inom svensk etik. Den tog avstamp i Statens medicinsk-etiska råds (SMER) etikprisseminarium för utilitaristen Torbjörn Tännsjö, där filosofen Peter Singer var hedersgäst. Det är Singer som har förespråkat rätten att ta livet av spädbarn, särskilt sådana med vissa handikapp.

Min artikel fokuserade på motsättningen mellan utilitarismen och den allmänt spridda och lagstiftade uppfattningen om människans okränkbara värde.

Läs mer Visa mindre