Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Statens etiska råd bjöd in förespråkare av spädbarnsmord

Tror inte på människors lika värde. Etikpristagaren Torbjörn Tännsjö i mitten till vänster med hedersgästen Peter Singer till höger, Stockholm 10 december. Foto: Skärmdump/SMER

Filosoferna Peter Singer och Torbjörn Tännsjö menar att sjuka och handikappade kan ha ett lägre människovärde. Utilitaristen Tännsjö har fått Statens medicinsk-etiska råds etikpris; Singer var hedersgäst på seminariet. Med tanke på att de etiska råden i Sverige är späckade med Tännsjös doktorander ser det dystert ut för tanken om alla människors lika värde, konstaterar kulturskribenten Lapo Lappin.

Av Lapo Lappin | 18 december 2021
Lapo Lappin är kulturskribent med bakgrund inom filosofin och medarbetare i Kvartals redaktion.
ProfilLästid 14 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Att varje människa, oavsett ålder, kön, etnicitet eller färdigheter, besitter ett okränkbart värde är en formel som svenska barn lär sig att rabbla från tidig ålder. De är inte ensamma om detta. Uppfattningen finner medklang världen över, exempelvis i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, och utgör grundpelaren för flera europeiska länders konstitutioner.

Det finns bara en hake: få etiker i de etiska råden verkar tro att alla människor faktiskt är lika mycket värda.

Även i Sverige är människovärdet inristat i lagen. I nuvarande regeringsform utgör den grundvalen för våra fri- och rättigheter. Men människovärdet återfinns också på ett annat håll, nämligen statens “medicinsk-etiska plattform”, en vägvisare för hur resurser bör fördelas i vården. Plattformen instiftar tre principer: först och främst människovärdesprincipen, som säger att alla människor har lika rätt till vård oberoende av deras egenskaper och omständigheter, baserat på principen att resurserna bör fördelas efter behov och att detta ska ske så kostnadseffektivt som möjligt. I praktiken innebär det att människovärdesprincipen, och därefter de andra två, ska vägleda arbetet som pågår i de etiska råden som finns utspridda i den offentliga sektorn.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.