Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Replik |

Slutreplik: Hädelseparagrafen har skapat hat mot hbtq

Ultranationalister (Mlodziez Wszechpolska) i Warszawa sommaren 2020. Organisationen anser att hbtq (lbgt) är ett hot mot polsk kultur. Foto: Jaap Arriens/TT

Katarzyna Tubylewicz skriver i en slutreplik att Artur Szulc har rätt i att polariseringen i Polen inte är unik. Men, skriver hon, man kan definitivt jämföra de konservativa attackerna mot polska hbtq-personer med kommunistregimens antisemitiska kampanj 1968.

Läs även Då var det judarna, nu är det bögarna av Katarzyna Tubylewicz.

Läs även replik av Artur Szulc.

Av Katarzyna  Tubylewicz | 12 oktober 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 3 min
I korthet

Katarzyna Tubylewicz jämför de konservativa attackerna mot polska hbtq-personer med kommunistregimens antisemitiska kampanj 1968.

Dagens hädelseparagrafs långa historia har skapat det tankesätt och det språk som ligger till grund för dagens fientlighet mot hbtq-personer.

I sin replik på min artikel skriver Artur Szulc att polariseringen i Polen inte är unik. Jag håller med. Det som händer på andra sidan Östersjön är på många sätt karaktäristiskt för vår tid.

Själva frågan om hur EU ska reagera mot kränkningar av mänskliga rättigheter i medlemsstaterna framstår som avgörande för unionens framtid. På samma sätt som frågan om hur relationen mellan stat och religion borde definieras. Den hädelseparagraf som infördes 1997 i den polska straffbalken är ett exempel på religionens alltför stora inflytande på staten. 

Läs mer Visa mindre