Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Replik |

Replik: Polariseringen i Polen är inte unik

Ultranationalistisk marsch i Warszawa sommaren 2020 med Mlodziez Wszechpolska. Organisationen ser hbtq-personer som ett hot mot den polska kulturen. Foto: Jaap Arriens/TT

Författaren Artur Szulc replikerar på Då var det judarna, nu är det bögarna av Katarzyna Tubylewicz. Szulc skriver att polariseringen i Polen inte är unik, men ovanligt oförsonlig. Han ifrågasätter rimligheten i att jämföra de konservativa attackerna mot dagens hbtq-rörelse och den tidigare kommunistregimens antisemitism.

Läs även slutreplik av Katarzyna Tubylewicz.

Av Artur Szulc | 8 oktober 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 3 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Dagens polska hädelseparagraf är inte något nytt. Men Tubylewiczs text kan läsas som att den är ett påfund från dagens polska lagstiftare.

Elżbieta Podleśna häktades 2019 för att ha klistrat regnbågsfärger på ikonen Svarta madonnan. Men Podleśna har ännu inte dömts för något brott. Detta borde Tubylewicz ha klargjort.

Tubylewicz jämför de konservativa attackerna mot hbtq-rörelsen med kommunistregimens antisemitiska kampanj 1968. Men de två konflikterna har olika motivbilder och pådrivande faktorer.

Hädelseparagrafen har inte skapat dagens hetsiga atmosfär i Polen. Den verkliga utmaningen handlar om hur Polen ska ta sig ur den här återvändsgränden.

Katarzyna Tubylewicz skriver om den konfrontativa stämning som råder i Polen mellan hbtq-rörelsen och konservativa kretsar. Det finns inga skäl att invända mot hennes grundresonemang, men vissa argument och påståenden behöver extra belysning och prövning.

Hädelseparagraf är inget nytt

Mycket riktigt har Polen en hädelseparagraf. Paragrafen, som finns i den polska straffbalken från 1997, slår fast att den som offentligt förolämpar religiösa känslor kan dömas till fängelse eller böter. Ursprunget finns i 1932 års straffbalk, och ett kuriosum är att samma paragraf fanns i 1969 års straffbalk.

Läs mer Visa mindre