Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Kultur |

Då var det judarna, nu är det bögarna

It's a sin. Polsk polis för bort en HBTQ-aktivist. Radek Pietruscka/TT

”Tidigare var det judar, som påstods kidnappa kristna barn för att göra påskbröd av deras blod, i dag är det bögar som sägs våldta polska barn. Det är samma fördom, men bögen tog judens plats.”

Polens fall visar vad som händer om man har en hädelselag i ett europeiskt land. Författaren och Polens tidigare kulturattaché i Stockholm Katarzyna Tubylewicz skriver om Europas brustna hjärta.

Läs även replik av Artur Szulc.

Läs även slutreplik av Katarzyna Tubylewicz.

Av Katarzyna  Tubylewicz | 30 september 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 11 min
I korthet
”Vad fan angår dig Polens affärer?” skrev Bellman på 1770-talet och det är kanske den lämpligaste beskrivningen av attityden som nu återigen verkar råda på svenska nyhetsredaktioner om landet på andra sidan Östersjön. Särskilt under de senaste åren då Polen uppfattats av den allmänna svenska opinionen som ett land av samma typ som Ungern – på väg i fasaväckande hastighet mot ett mer och mer auktoritärt styre – har fördjupade skildringar och analyser av Polens affärer varit nästan obefintliga, trots att Polens nutid är så mångfacetterad, konstig och ofta … hårresande att det borde väcka nyfikenhet och en vilja att förstå vad som pågår.

Ingen nämnde att ett grannland till Sverige faktiskt redan har blasfemilagar som gör det straffbart att skända och kränka religiösa känslor.

Läs mer Visa mindre