Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Mörkblå framtid för de gröna

Katharina Schulze (till vänster) lockar väljare med grön ölhallspolitik i Bayern Foto: Tobias Hase / DPA

MP + konservativa blocket = sant. Det låter som ett skämt idag men utvecklingen i övriga Europa visar att gröna partier kan ta oväntade vägar till makten. Just när vi har vant oss vid gal-tan-skalan överbryggas den av koalitioner som kan bilda en ny typ av mittfåra i europeisk politik, skriver Ola Wong.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 18 januari 2020
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texterLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
”I got ninety nine problems but a bitch ain’t one”, rappade Jay Z en gång i tiden. På samma sätt skulle Stefan Löfven kunna påpeka att, visst, S har många problem just nu, men att bli utraderad och kastad på den historiska sophögen av Miljöpartiet är inte ett av dessa. Jay Z var dessutom ihop med planetens mest åtrådda kvinna. Det är svårt att likna Miljöpartiets opinionssiffror med Beyonces.

Annat är det för Miljöpartiets systerpartier i Europa. I Österrike har de gröna gjort vad deras partiledare beskriver som den största comebacken sedan Lazarus återuppstod från de döda. På några månader har de gått från att inte sitta i parlamentet till att bilda regering med det högerkonservativa ÖVP.

Grönkonservativa germaner

Det är en berättelse om när Gal mötte Tan. I uppgörelsen med det katolska, antisocialistiska och invandringskritiska ÖVP har bägge partier fått igenom sina favoritfrågor. ÖVP-ledaren Sebastian Kurz har genom att göra en koalition av gal-tan-skalan återtagit sin roll som den europeiska politikens underbarn.

Den nya regeringen vill bland annat blockera EU-förslag att fördela flyktingar mellan medle

Läs mer Visa mindre