Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Miljöpartiets klassfråga

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin Foto: Fredrik Sandberg /TT

Gröna partipolitiker upplever ett äntligen-moment av att miljö- och klimatfrågan ökar mest när svenska väljare rangordnar sina viktigaste frågor (Novus juli 2019). Samtidigt vässar röda debattörer armbågarna och strör ett klassperspektiv över klimatdebatten, vilket de gröna verkar ha svårt att hantera. Ska vänstern lyckas locka över miljöväljarna med klassfrågan som bete? Sabina Edelman, miljöpartist och tidigare politiskt sakkunnig i Stockholms stad, analyserar den politiska motsättning som kan bli avgörande för Miljöpartiet under 20-talet.

Av Sabina Edelman | 18 januari 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Frågan om hur arbetarklassen påverkas av miljöpolitiken har seglat upp sedan Gula västarna i Frankrike 2018 protesterade mot höjda bränsleavgifter.  LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson varnade i februari 2019 för att en liknande situation kunde uppstå i Sverige till följd av regeringens planerade miljöskatter. Miljöpartiets inställning har varit att miljöpolitiken ska betalas på ett rättvist sätt, varför det är viktigt att den ekonomiska politiken också anpassas till en omställning av samhället. Mer än så verkar den gröna rörelsen inte vilja diskutera klassfrågan. Isabella Lövin uttryckte det på Miljöpartiets kongress i Örebro maj 2019 när hon sa att hon: ”vägrade tro att klimatomställningen orsakade orättvisa eller klyftor mellan stad och land”. Men ur vänsterväljarnas synvinkel kvarstår oron.

En ängslig tystnad om klassfrågan

Debatten kring köpskam kan ses som ett annat exempel där vänstern utnyttjar situationen. Debattören Patrik Lundberg beskrev i samband med Black Friday hur köpskam fordrar en klassanalys då mindre bemedlade familjer är i större behov av att utnyttja reor och konsumtionsevent. 1 Et

Läs mer Visa mindre