Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Cortado

Frankrike efter valet – koalition eller kaos?

Emmanuel Macron utlyste nyval och vädjade till fransmännen att rösta på hans parti – annars väntade kaos. Igår valde fransmännen det senare.

Dessutom i dagens Cortado: Viktor Orbán bildar ny stor högergrupp i EU, nya siffror visar hur rik du måste vara för att bo i New York och Japan inför ny avgift för Fujibestigare.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Göran Fröjdh | 8 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Kvartals Cortado är en koncentrerad dos av världen varje vardag, serverad som text och podd kl. 16.30 – ofta med nyheter som svenska medier inte uppmärksammar.

Franska valet: Koalition krävs för bryta dödläge

När Emmanuel Macron utlyste nyval efter det egna partiets fiasko i EU-valet, sade han att det stod mellan hans eget parti – eller kaos. Igår valde fransmännen tydligt det senare.

När valresultatet nu står klart visar det sig att inget av de tre blocken har fått egen majoritet i Nationalförsamlingen. Den segertippade ytterhögern, Nationell samling, fick ”bara” 143 mandat, Macrons Tillsammans 150, medan Nya folkfronten (NFP) – den brokiga samlingen av vänsterpopulister, kommunister, socialister och gröna partier – kammade hem förstaplatsen med 178 mandat.

Läs hela artikeln här.

Glada miner. Italienska Legas Matteo Salvini och Ungerns premiärminister Viktor Orbán vid ett möte 2019. Foto: Szilard Koszticsak/AP

Orbán bildar ny stor högergrupp i EU

Efter att det franska valresultatet tillkännagavs sent i går kväll stod det alltså klart att Nationell samling (RN) fått 143 platser i Nationalförsamlingen. RN:s ordförande Jordan Bardella kommenterade resultatet med att partiets ledamöter i EU-parlamentet från och med idag ”kommer att ha en bärande roll inom en stor grupp”. Det skriver Euractiv.

Den nya högergruppen Europas patrioter lanserades av Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Tjeckiens före detta premiärminister Andrej Babiš så sent som den 30 juni i år.

Läs hela artikeln här.

71,6...

…procent. Så hög var inflationen i Turkiet under juni månad, räknat på årsbasis. Det var ett större fall än analytikerna räknat med, skriver Daily Sabah. Minskningen av inflationen ”har bara börjat och kommer att accelerera”, kommenterade landets president Recep Tayyip Erdoğan beskedet.

Coney Island i New York City-stadsdelen Brooklyn erbjuder inte bara nöjesfält och korvätartävlingar utan också relativt överkomliga bostadspriser. Foto: John Minchillo/AP

Så dyrt är det att bo i New York

Det är den amerikanska marknadsplatsen för bostäder Realtor.com som sammanställt statistik över hur dyrt det är att köpa sig en bostad i olika delar av staden – och hur mycket en köpare behöver tjäna för att ha råd.

Siffrorna visar att prisnivån i sex av New Yorks stadsdelar kräver en årslön som överstiger en miljon dollar, alltså ungefär elva miljoner kronor, för att ens fundera på att lägga ett bud på en lägenhet. Dyrast är det i Nolita (North of Little Italy), där medianbostaden kostar närmare 5,3 miljoner dollar, motsvarande 59 miljoner kronor, skriver New York Post.

Läs hela artikeln här.

En parkvakt kontrollerar att besökarna har erlagt sin klätteravgift innan de släpps vidare upp mot berget. (Bilden är tagen vid en repetition tidigare i juni.) Foto: Hiromi Tanoue/AP

Japan inför avgift för vandrare på Fuji

Klockan 03.00 måndagen den 1 juli inleddes årets klättringssäsong på Fuji, som ligger drygt 13 mil från huvudstaden Tokyo. I år möttes bergsbestigarna av en nyinstallerad bom ungefär halvvägs till toppen som ligger på drygt 3 000 meters höjd. För att komma vidare måste besökarna nu betala en avgift på 2 000 yen (144 kronor). Antalet som släpps upp på berget begränsas också till 4 000 per dag, skriver Asahi Shimbun.

Läs hela artikeln här.

PROPAGANDAKOLLEN

En majoritet av världens befolkning lever i länder som är delvis eller helt ofria, där statskontrollerade och regimtrogna medier formar människors världsbild. Kvartals Cortado innehåller varje dag minst en notis från en sådan källa.

Ryska Tass: Orbán ser ryskt nederlag som otänkbart

Ett ryskt nederlag i Ukraina är otänkbart, givet styrkeförhållandena och tillgången till vapen och teknik. Det säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán i en intervju med tyska kvällstidningen Bild, enligt ryska nyhetsbyrån Tass. I en kommentar till sitt möte i Moskva med president Putin betonar Orbán att den ryske ledaren har en tydlig vision om vad som kommer att hända och hur Ryssland kommer att vinna kriget. ”Sannolikheten för att Ryssland står inför ett nederlag är bortom fantasi”, sade den ungerske premiärministern.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.