Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Så dyrt är det att bo i New York City

Coney Island i New York City-stadsdelen Brooklyn erbjuder inte bara nöjesfält och korvätartävlingar utan också relativt överkomliga bostadspriser. Foto: John Minchillo/AP

Den som vill köpa sig ett liv i New York City behöver ha ett välfyllt bankkonto – eller tjäna mer än 11 miljoner om året – för att hitta ett hyfsat centralt ställe att slå ner bopålarna på.

Dyrast är det att köpa lägenhet i hippa ”Nolita” på Manhattan där medianbostaden går loss på närmare 59 miljoner kronor.

Av Göran Fröjdh | 8 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Det är den amerikanska marknadsplatsen för bostäder Realtor.com som sammanställt statistik över hur dyrt det är att köpa sig en bostad i olika delar av staden – och hur mycket en köpare behöver tjäna för att ha råd.

Siffrorna visar att prisnivån i sex av New York Citys stadsdelar kräver en årslön som överstiger en miljon för att ens fundera på att lägga ett bud på en lägenhet. Dyrast är det i Nolita (north of Little Italy), där medianbostaden kostar närmare 5,3 miljoner dollar, motsvarande 59 miljoner kronor, skriver New York Post.1

För att ha råd med ett hem i denna eftertraktade stadsdel på södra Manhattan med sina trendiga butiker och hippa restauranger, behöver köparen tjäna 1 433 781 dollar per år eller nära 16 miljoner kronor.

– De sex dyraste postnumren i New York City kräver samtliga att man har en hushållsinkomst på minst 1 miljon dollar, säger Hanna Jones, chefsanalytiker på Realtor.com.

Bostadsplattformens uträkning bygger på att köparen betalar en kontantinsats på 13,6 procent och att 30 procent av den disponibla inkomsten går till boendekostnader, där en snittränta på 6,95 procent räknas in. Skatt och försäkringar tillkommer.

Dyrast är det söder om 14:e gatan, i områden som Soho, Noho och Tribeca. Medianpriset för att köpa sig ett boende på Upper East Side eller Upper West Side ligger nära 20 miljoner kronor och för den som vill bo med utsikt över Central Park krävs det att man har runt fem miljoner kronor i årslön.

Ändå är Manhattan inte så dyrt som det varit. Under det andra halvåret i år föll priserna med 1,5 procent.

Utanför Manhattan och Brooklyn är det något mer överkomligt att köpa bostad. I områden som Bronx eller Yonkers kan köpare hitta bostäder som till och med ligger under det nationella medianpriset för ägandebostäder, som låg på 442 500 dollar i maj (4,8 miljoner kronor). Och på Coney Island går det att hitta ännu billigare objekt – här är det genomsnittliga utgångspriset bara 417 000 dollar, eller 4,5 miljoner. För att ha råd att bo här krävs en hushållsinkomst på minst 111 715 dollar (1,2 miljoner) om året.

Som jämförelse tjänar medelamerikanen 57 000 dollar om året2. En lärare har i snitt 65 000 i årslön medan sjuksköterskor tjänar 75 000. Lönenivåerna varierar dock mellan olika delar av landet, precis som i Sverige.

Den som vill slippa sätta sig i skuld och i stället hyra bostad i Det stora äpplet, kan räkna med att få betala 31 000 kronor i månaden för en trerummare. Hyrorna på centrala och södra Manhattan är ofta högre än så.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://nypost.com/2024/07/03/real-estate/heres-what-you-need-to-earn-to-afford-a-home-in-each-nyc-neighborhood/

2. I en första version av artikeln uppgavs felaktigt att medellönen för amerikaner var 57 000 dollar i månaden. Beloppet avser givetvis årsinkomsten.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.