Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Japan inför avgift för vandrare på Fuji

En parkvakt kontrollerar att besökarna har erlagt sin klätteravgift innan de släpps vidare upp mot berget. (Bilden är tagen vid en repetition tidigare i juni.) Foto: Hiromi Tanoue/AP

Förra måndagen, 90 minuter före soluppgången, startade årets klättersäsong på Japans heliga berg Fuji.

Nytt för i år är att antalet besökare begränsas samtidigt som en ny avgift införs i syfte att stävja överturismen på berget.

 

Av Göran Fröjdh | 8 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Klockan 03.00 måndagen den 1 juli inleddes årets klättringssäsong på Fuji, som ligger drygt 13 mil från huvudstaden Tokyo. I år möttes bergsbestigarna av en nyinstallerad bom ungefär halvvägs till toppen som ligger på 3 376 meters höjd. För att komma vidare måste besökarna nu betala en avgift på 2 000 yen (144 kronor). Antalet som släpps upp på berget begränsas också till 4 000 per dag, skriver Asahi Shimbun.1

Det snöklädda Fujiberget har kommit att bli en symbol för Japan och är bland landets största turistmagneter. Något som tyvärr resulterat i ”överturism” kopplat till de senaste årens anstormning av utländska besökare, lockade till Japan vars valuta blivit allt billigare.

Klätteravgiften och besökstaket införs som svar på problemen under förra sommaren, då nedskräpning, förorening och farlig trängsel på bergsstigarna ledde till omfattande klagomål.

– Jag tror att berget kommer att bli väldigt nöjt om vi alla tänker mer på miljön och tar med oss skräpet hem, säger Sachiko Kan, 61, en av cirka 1 200 vandrare som samlades den första dagen efter att de nya åtgärderna införts.

Japans valuta yen har fallit till sin lägsta nivå på nära 40 år, vilket gjort landet till ett prisvärt resmål för utländska besökare. Turistintäkterna ger rekordstora tillskott till den japanska statskassan, men innebär också påfrestningar på infrastruktur, boende – och inte minst lokalbefolkningens tålamod.

I våras ledde anstormningen till trafikfarliga situationer, när horder av turister stannade för att fotografera berget vid en närbutik belägen vid en landsväg. Myndigheterna tvingades då sätta upp en hög barriär bakom butiken för att skymma utsikten mot Fuji, vilket blivit viralt på sociala medier.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.asahi.com/ajw/articles/15328528

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.