Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Replik |

Slutreplik: Evidensbaserade behandlingar löser problem i nuet

Vi är skyldiga våra patienter att ha mer på fötterna än teorier och metoder som har visat sig ha svagt forskningsstöd, skriver psykologen Dan Katz till sin kollega Markus Dencker. Foto: TT / Alamy Stock Photo

Evidensbaserade behandlingar går djupare än att söka en historisk förklaring. De försöker konkret lösa problemet, här och nu. Det skriver psykologen Dan Katz i en slutreplik till kollegan Markus Denckers replik.

Av Dan  Katz | 2 november 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 4 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Ibland kan missförstånd leda en debatt in på villospår. I debattartikeln Vad har kultureliten emot evidens (Kvartal 15/10-21) ägnade jag visst utrymme åt att kritisera Markus Denckers text Evidens har blivit ett varumärke (Kvartal 3/9-21). Mitt intryck var att Dencker ifrågasatte evidensbegreppet, bland annat genom att hävda att de evidensbaserade behandlingarna inte löser de verkliga problemen. I sitt svar på min artikel menar nu Dencker att han absolut inte vill förkasta vetenskap. Det är bra. Däremot är vi nog inte överens om värdet av de behandlingar som är evidensbaserade.

Läs mer Visa mindre