Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Kultur

De stora svenska naivisterna – från Bror Hjorth till Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven och Ole på Balkongen. TT/Bror Hjorth/Uppsala Auktionskammare
Av Ola Wong | 2 juli 2019
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Varför säger svenska politiker att vi har varit naiva när de har gjort bort sig? I anslutning till ett panelsamtal om detta fenomen, som Kvartal arrangerar under Almedalsveckan, har Ola Wong samlat sina tankar om varför de naiva är vinnare i Sverige. 

Ämnet för dagens föreläsning är de stora svenska naivisterna. I min hand har jag en avbildning av målningen Ole på balkongen av Bror Hjorth från 1932. Det ser ut som om en femåring har gjort den, kanske du tänker nu. Det där är inte en näsa. Det är två prickar. Uppsala auktionskammare försökte i juni sälja den med utropspris 4 miljoner. Men ingen ville köpa. Dagens marknad ville inte ha den här naivisten.

Ordet naiv betyder enligt ordlistan att man är barnslig och omedveten. Susan Sontag menade i sin essä Notes on ”camp” att en persons åsikter och moral också är en fråga om smak och estetik. De val man gör för att berätta: Det här är jag. Så vad säger egentligen en politiker när han eller hon säger: Vi har varit naiva! Vilken arketyp vill de suggerera i vårt kollektiva nationella undermedvetna? De riktigt stora naivisterna lyckas omvandla sig t

Läs mer Visa mindre