Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

BBC avpublicerar intervju efter Kvartals Sabaya-granskning

Det brittiska publicserviceföretaget BBC väljer nu att avpublicera en längre intervju med dokumentärfilmaren Hogir Hirori, efter Kvartals avslöjanden om hans film Sabaya.

Samtidigt meddelar SVT att dokumentären får ligga kvar på SVT Play utan att klippas om. Man kommer inte heller att informera tittarna om att en av filmens bärande scener inte är autentisk – ett beslut som SVT låtit regissören själv fatta.

– Jag och Hogir har haft diskussioner om huruvida man ska sätta in en disclaimer. Jag tycker att det vore klädsamt om han gjorde det, men vi kommer inte att göra det mot filmarens vilja i det här fallet, säger Axel Arnö, dokumentärchef på SVT och ansvarig utgivare för Sabaya.

Av Ludde  Hellberg | 6 juli 2022
Ludde Hellberg är Kvartals vd.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I slutet av maj publicerade Kvartal en stor granskning av dokumentärfilmen Sabaya, som fått en lång rad priser, bland annat på den svenska Guldbaggegalan och på den internationellt tunga Sundancefestivalen.

Dokumentären visar hur två män under dramatiska former räddar yazidiska kvinnor från Islamiska staten ur det ökända al Hol-lägret i Syrien. Den första delen av Kvartals granskning visar bland annat att filmens manliga huvudpersoner i flera fall hade tvingat kvinnorna att lämna ifrån sig sina barn, och lurade dem att de ska få återförenas med dem senare. Någonting som inte framgår av dokumentären.

I den andra delen av granskningen visade Kvartal att flera av filmens bärande scener är fabricerade – bland den allra mest dramatiska scenen, där den kvinnliga huvudpersonen Leila tas ur lägret under en nattlig fritagningsräd. Kvartals granskning visar att Leila fritogs innan regissören Hogir Hirori först träffade henne, och att scenen därför måste ha spelats in med en annan kvinna, vilket regissören har erkänt.

Ändå har Hogir Hirori i en intervju med brittiska BBC i detalj beskrivit hur det gick till när han var med om Leilas fritagning.

I BBC:s radiointervju, som nu tagits bort, säger han, i svensk översättning:

– Leila var väldigt rädd när jag träffade henne första gången. Hon var väldigt nervös och kunde knappt gå för att hon var så rädd. Vi hoppade in i bilen allihopa för att åka tillbaka till Mahmuds hem, och det var en mycket farlig resa. Det finns landminor runt omkring, och medan vi körde började en annan bil följa efter oss. Sedan började de skjuta mot oss. Att filma medan de sköt på oss var en skräckinjagande upplevelse. Det var väldigt viktigt för mig att dokumentera det medan det hände, eftersom det är verkligheten, sa Hogir Hirori då.

Efter att ha tagit del av Sabaya-publiceringarna ringde BBC i förra veckan upp Kvartal för att ställa frågor om granskningen, och valde kort därefter att ta bort intervjun med Hirori från sin sajt.

En talesperson för BBC motiverar beslutet i en skriftlig kommentar till Kvartal:

”Vi är medvetna om att problem har lyfts rörande sanningshalten i några av uttalandena från filmskaparen, och vi har tagit bort vår intervju med honom medan vi granskar den”, skriver BBC.

Axel Arnö, dokumentärchef på SVT och ansvarig utgivare för Sabaya, har tidigare sagt att han vill göra en djupare analys av Kvartals uppgifter innan han fattar beslut om vad som ska hända med Sabaya. Han meddelar nu att SVT inte kommer att vidta några åtgärder.

– Jag har landat i ett beslut att jag tycker att filmen är representativ för vad han vill visa, och därmed gör jag ingenting, säger Axel Arnö.

Hans bedömning påverkas inte av BBC:s reaktion.

– Vi står stadigt även utan BBC, säger Arnö, som understryker att det är BBC Radio och inte BBC dokumentär som tagit bort intervjun.

Låter regissören bestämma

Efter Kvartals publiceringar har det på SVT diskuterats att vissa scener i Sabaya ska märkas med informationsskyltar, exempelvis Leilas fritagningsscen. Axel Arnö säger nu att något sådant inte kommer att bli aktuellt – och att det är Hogir Hirori själv som fått fatta det beslutet.

– Jag och Hogir har haft diskussioner om huruvida man ska sätta in en disclaimer. Jag tycker att det vore klädsamt om han gjorde det, men vi kommer inte att göra det mot filmarens vilja i det här fallet, utan bollen ligger hos honom. Jag skulle vilja att han gjorde det, men jag tänker inte tvinga honom, säger Axel Arnö.

Det är otippat att du lämnar det beslutet till honom när du är ansvarig utgivare för filmen?
– Ja, jo, precis. Men det här är som du förstår en ganska lång process, jag har funderat mycket fram och tillbaka på det. Och jag tycker trots allt att man landar i att, som jag sa till dig förut, att jag tycker att det här skadar trovärdigheten men jag tycker att, efter att ha pratat igenom hela scenen med teamet och andra människor, att det är ett gränsfall.

Litar på Hirori

Axel Arnö återkommer än en gång till att han väljer att lita på Hogir Hirori vad gäller den övergripande trovärdigheten för Sabaya.

Hur kommer det sig att du väljer att lita på en person som ertappats med att ljuga?
– Det är klart att det blir en samlad bedömning. Jag har känt Hogir tidigare, det är inte första gången han gör en film för oss. Han gjorde en miss som sa sådär i BBC, sen så tycker jag att det var gränsfall det han gjorde. Men jag ser fram emot att ha den här diskussionen om dokumentärens gränser, för jag tror faktiskt att det är dags igen.

Kvartal har i samband med granskningarna om Sabaya upprepade gånger erbjudit regissören Hogir Hirori möjlighet att kommentera uppgifterna.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.