Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Vem har talat om biologi?

Poliser på plats i Tensta, augusti 2021. FOTO: WIXTRÖM PETER/Aftonbladet /TT

Flera debattörer gör gällande att den senaste Brå-rapporten om invandring och brottslighet handlar om biologi. Men det som framhålls som förklaring till att vissa personer oftare misstänks för brott är snarare graden av samhällsutveckling.

Av Henrik Höjer | 30 augusti 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Redan när Brottsförebyggande rådets förra rapport om kriminalitet bland utrikes födda släpptes för över 15 år sedan var dåvarande integrationsminister Jens Orback framme och frågade sig ”Vilken gen är det?” när hedersbrott kom på tal. Ingen hade förstås talat om gener, men statsrådet förde in begreppet – sannolikt för att slippa den då så infekterade frågan om hederskultur. Detta retoriska grepp är inte ovanligt, men rätt typiskt i just detta sammanhang. Häromdagen intervjuade SVT  Soha Osman, som är grundare av Ung och trygg. Hon var mycket kritisk till den nya Brå-rapporten om brottslighet bland människor med utländsk bakgrund, och sade till SVT:

– Nu låter det väldigt mycket som att just människor som har föräldrar som är utrikesfödda blir kriminella. Som att det har en koppling till deras kultur och biologi. Det är inte rätt.

Detta grepp är klassiskt inom retoriken, och brukar kallas strawman, halmgubbe.

Soha Osman fick inga motfrågor på detta påstående – trots att ingen hade nämnt ordet biologi.

Läs mer Visa mindre