Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Veckopanelen

I Veckopanelen sammanfattar Kvartal den gångna veckans viktigaste händelser med några av Sveriges skarpaste tänkare och kommentatorer.

Veckopanelen

I Veckopanelen sammanfattar Kvartal den gångna veckans viktigaste händelser med några av Sveriges skarpaste tänkare och kommentatorer.

Slutfestat på nattklubbar, bort med särregler för 70-plussare, Frankrike hedrar sin halshuggne lärare och Sverige stoppar Huawei i 5G-nätet.

Fler avsnitt

Veckopanelen sammanfattar en inrikespolitisk vecka som knappast liknar någon vi tidigare upplevt: Sverige får sin första kvinnliga statsminister. Som avgår sju timmar senare. Detta efter att hon fått se sin budget falla i riksdagen. Men ändå är det inte hon som vill kasta in handduken utan hennes koalitionspartner. Själv ser hon få problem med att regera på oppositionens politik.
Sverige närmar sig ett läge där befolkningen kommer att ingå i en av två grupper, de med vaccinationsbevis och de utan. Två bröder misstänks för grovt spioneri – den äldre är hög chef på en statlig myndighet. Magdalena Andersson ber svenska folket om tålamod, och Jimmie Åkesson har för första gången fått vara med i en budgetförhandling. Den svenska polisen gör allt för att växa i antal, men konstaterar att det går trögt. Med Leif Pagrotsky, fd statsråd (S), Johan Wennström, statsvetare på IFN och Klara Lidman, grön läkarstudent.
Magdalena Andersson har knappt fem dygn på sig och Miljöpartiet och Centern kan hon väl lugnt räkna in, men hur blir med Vänsterpartiet? Moderaternas Ulf Kristersson talar nu i närmast bittra ordalag om forna alliansvännen Annie Lööf. Och ovanpå alltihop har LO svängt om anställningstryggheten. Hur ser den nya statsministerns väg framåt ut, och vilken roll får Nooshi Dadgostar? Detta analyserar Veckopanelens panelister Alice Teodorescu, Lars Ohly och Stefan Stern. Podden uppmärksammar också migrantdramat vid gränsen mellan Belarus och Polen.
Veckopanelen är den här veckan inspelad på Svenska Mässan i Göteborg där Socialdemokraterna har valt sin elfte partiledare, Magdalena Andersson. När blir hon statsminister, och hur skiljer hon sig från Stefan Löfven? Vad betyder Vänsterpartiets Nooshi Dadgostars önskan om förhandling? Och är det OK att kalla nya partiledaren Magda? Panelister: Viktor Barth-Kron, politisk kommentator på Expressen, Susanne Nyström, ledarskribent på Dagens Nyheter och Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys och aktiv i S-föreningen Reformisterna.
Skolministern vässar klorna mot friskolorna. Regeringen vill utreda uppgifterna om att svenska adoptivbarn kan ha stulits från sina biologiska föräldrar. Efter mordet på Einár – Polisförbundet slår larm: ”Vi går på knäna!” Coronakommissionens hårda kritik träffar nästan alla. Men vem har ansvaret? Panelister: Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, Torbjörn Hållö, ekonom på LO och Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete.
Fler avsnitt