Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Veckopanelen

I Veckopanelen sammanfattar Kvartal den gångna veckans viktigaste händelser med några av Sveriges skarpaste tänkare och kommentatorer.

Veckopanelen

I Veckopanelen sammanfattar Kvartal den gångna veckans viktigaste händelser med några av Sveriges skarpaste tänkare och kommentatorer.

I Veckopanelen denna vecka: Vad är Stefan Löfven beredd att betala för att Centern och Liberalerna ska släppa fram honom som statsminister? Horace Engdahl tänker högt om om hur män och kvinnor hanterar påfrestningar. Ingen Jimmie Åkesson på Nobelfesten däremot ambassadörerna för en rad diktaturer. Konsekvent eller inte? I panelen: Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet (och Supernanny i TV3), Dick Erixon, chefredaktör för nättidningen Samtiden (SD) och Marika Lindgren Åsbrink, utredare vid LO och socialdemokratisk debattör. Programledare är Staffan Dopping, som vid sin sida har Kvartals chefredaktör Paulina Neuding.

Fler avsnitt

Statsministern och inrikesministern hyllar polisfällan som FBI gillrat, arbetsmarknadsministern hyllar reformerad arbetsrätt och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar vädjar förgäves om ett möte med Stefan Löfven. I panelen: Anna Gullberg, samhällsreporter på Expressen och vice ordförande i Publicistklubben, Lars Ohly, förbundssekreterare på Verdandi och tidigare V-ledare, Paula Bieler Eriksson, krönikör på Altinget och fd politiker för SD.
Nästan tio år efter att USA genomförde hemlig dataövervakning av svenska politiker kommer saken upp på bordet. Hur allvarligt är NSA:s spionage och vilka politiker har avlyssnats? SCB kom med ett nattsvart besked för Liberalerna. Regeringen får påskrivet av KU för sin coronahantering. Gängmord som det i Hjällbo kan vara det olyckliga resultatet av en "perfekt storm", enligt kriminologen Manne Gerell. Dessutom om det socialdemokratiska utspelet om ny miljonärsskatt.
Trots att den bristande krisberedskapen påtalats för flera olika regeringar stod Sverige ändå illa rustat när coronapandemin slog in över oss. För 20 år sedan tillhörde Sverige de europeiska länder som var minst drabbade av dödligt skjutvapenvåld. Nu toppar vi listan och är det enda land där utvecklingen går åt fel håll. Vad hände? Med Maria Wetterstrand, vd för Millton i Bryssel, Henrik Jönsson, libertariansk entreprenör och Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.
Coronaläget går äntligen åt rätt håll. Amina Manzoor kände sig kontrollerad på DN. Nya CUF-ledaren Reka Tolnai slog till med en video om slöa Britt-Marie. Sveriges Radio-affären lever vidare och frågan om programföretags oberoende väcker frågor. BBC ber om ursäkt för famösa intervju med prinsessan Diana. Med Stefan Stern, rådgivare Nordstjernan, Thomas Mattsson, vd för Utgivarna och Ann Heberlein, författare och M-kanslichef.
Snart lättar coronarestriktionerna. Sveriges Radio avvisar kraftfullt kraven på oberoende granskning av "islamistaffären", Vårdguiden och Skatteverket får kritik för att vilja undvika ordet kvinna. Och lär sig eleverna mer med tioårig grundskola? Med Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete, Ulf Dahlsten, tidigare statssekreterare (S) och Hanna Wagenius, jurist och lokal C-politiker.
Fler avsnitt