Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Krönika |

Varifrån kommer bra idéer?

ILLUSTRATION: HANS VON CORSWANT

Tre viktiga innovationer som ligger till grund för vårt moderna tänkande har sitt ursprung i tre brittiska män under 1600- och 1700-talen. Tre metoder: statistik, exakt tidmätning och vetenskapliga experiment verkar bottna i samma miljö. Kvartals Henrik Höjer frågar sig i sin söndagskrönika hur detta hänger ihop.

Av Henrik Höjer | 27 september 2020
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Varifrån kommer idéer, eller rättare sagt, varifrån kommer riktigt bra idéer?

Frankrike och Tyskland hade och har sina filosofer som skrivit tjocka böcker som fortfarande läses. Men tre praktiska och världshistoriska innovationer har sitt ursprung i de brittiska öarnas kanske något mer jordnära män på 1600- och 1700-talen.

Statistikens och demografins fader heter John Graunt (1620–1674). Jag ägnade honom en söndagskrönika tidigare i år. Denne enkle köpman började vid mitten av 1600-talet sätta samman doplängder och dödsattester i London, och kunde snart se mönster i de stora siffrorna – och där tog statistiken, en av vetenskapens grunder, sin början. Genom att samla stora mängder data kan man blottlägga regelbundenheter, och världen blir inte längre ett kaos av anekdoter och tillfälligheter.

Läs mer Visa mindre