Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Krönika |

Första gången sjukdomssiffror blev en snackis

Illustration: Hans von Corswant

Siffrorna fladdrar förbi. Döda per capita. Smittade per land. Jämförelser mellan coronavirus och andra sjukdomar. I procent och i absoluta tal. Detta fick mig att tänka på John Graunt – mannen som var först i världen med att systematiskt föra räkning över levande och döda.

Av Henrik Höjer | 22 mars 2020
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I dessa coronatider ser jag massor av siffror svepa förbi i såväl media som i sociala medier. Såklart. Det är väl det enda sättet att försöka få grepp på denna svårgripbara situation. Med hjälp av siffrorna anar vi volymer, mönster, rörelser och tendenser i det som sker.

Just därför kom jag att tänka på den enkle men genialiske Londonbon John Graunt (1620–1674). Kanske är det långsökt att kalla honom sin tids Hans Rosling, men han var en person som föredrog siffror framför anekdoter och mönster före detaljer – och som intresserade sig för det allra mest centrala här i livet: födslar och dödsfall, demografins och existensens fundament.

Hur många hade blivit mördade? Och framför allt: hur svåra var de återkommande pestutbrotten?

John Graunt var en vanlig köpman, och som så många andra läste han de listor över döda och dödsorsaker som varje vecka sedan början av 1600-talet trycktes i London. Man kunde till och med prenumerera på dem.

Läs mer Visa mindre