Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Kultur |

J'accuse!

Tidigare protester i Hong Kong mot frihetsberövandet av Gui Minhai. TT NYHETSBYRÅN

Angela Gui, dotter till bokförläggaren Gui Minhai som nyligen dömts till tio års fängelse i Kina, skriver att domen ”bara kan förstås som skrämseltaktik och vedergällning för att Sveriges regering vägrat ge efter för Kinas hot”. Samtidigt förklarar hon att ord måste backas upp med handling. I dagsläget bör Sverige utfärda en avrådan från resa till Kina ”för att informera svenskar om att vi inte är skyddade mot att bli frihetsberövade och fängslade på godtyckliga grunder”.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Angela Gui | 3 mars 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Gui Minhai som kidnappades till Kina 2015 för att i Hongkong ha publicerat och sålt förbjudna böcker har dömdes till tio år i fängelse för att olagligen ha försett utländsk makt med underrättelser.

Domen kan bara förstås som skrämseltaktik och vedergällning för att Sveriges regering vägrat ge efter för Kinas hot.

Givet hur mycket ’ansikte’ Kina redan förlorat kan antas att det finns något Gui Minhai måste hindras från att berätta, något som skulle skapa mer internationell uppståndelse än den vi nu ser.

Att Kina anser att Gui Minhai inte längre är svensk medborgare innebär att medborgarskap i stort har blivit villkorat i relation till individens förhållande till stormakten Kina. Vem som helst kan drabbas.

Den svenska regeringen måste börja kommunicera med Kina i termer av konsekvenser.

I dagsläget bör Sverige avråda från resor till Kina.

Det finns mycket jag skulle kunna säga om det tioåriga fängelsestraff min far dömts till av den kinesiska regimen, efter att ha olagligen ha utlämnats från Thailand och hållits frihetsberövad i över fyra år.

Läs mer Visa mindre