Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Vad gör livet meningsfullt?

Familjen. En stark källa till mening. FOTO: TT NYHETSBYRÅN

Familjen ger livet dess värde. Och inom familjen värderar vi barnen långt högre än en eventuell partner. Men vi uppskattar familj och partner olika beroende på faktorer som exempelvis ålder, kön och var i världen vi bor. Den framgår av en ny internationell studie av befolkningarna i 17 relativt rika länder.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Henrik Höjer | 2 december 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
Profil Inlästa texterLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Familj, men även arbete, välstånd och hälsa. Det är vad som ger oss mening i livet och vad vi främst värdesätter. Svaren kanske inte förvånar, men frågan har nu analyserats i en stor enkätundersökning av Pew Research Center i USA.

Under våren 2021 intervjuades nästan 19 000 vuxna personer i 17 relativt rika länder i fyra världsdelar. Sverige var ett av länderna i studien. Huvudfrågan var öppen, och löd: ”Vi är intresserade av att undersöka vad det betyder att leva ett tillfredsställande liv. Vilka aspekter av ditt nuvarande liv finner du meningsfulla och tillfredsställande?”

Det återkommande och vanligaste svaret var familjen. I 14 av de 17 länderna kom familjen allra först. Men i de två östasiatiska länderna Sydkorea och Taiwan placerades familjen först på tredje plats.

Läs mer Visa mindre