Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Kultur |

Dirtbag left: USA:s illojala vänsterpoddar

Anna Khachiyan och Dasha Nekrasova, som driver den nihilistiska post-vänster-podden Red scare. FOTO: Amanda Hakan

”Dirtbag left” kallas den bångstyriga, politiskt inkorrekta gren av amerikansk vänster som växt fram genom poddar som Chapo trap house och Red scare. Konceptet är att svära i kyrkan och att med svart humor ge fler kängor vänsterut än högerut. Problematiska och populistiska, men likväl intressanta i en annars neurotiskt likriktad vänsterpoddjungel. Kvartals vikarierande kulturredaktör Erik Augustin Palm guidar till fjolårets vänsterpoddar som håller sig bortom konsensustvånget.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Erik Augustin Palm | 26 februari 2021
Erik Augustin Palm är en tidigare LA-baserad och numera Tokyobaserad kulturjournalist, redaktör och TV-producent.
Profil Inlästa texterLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
”Högt tonläge” är en moralkonservativ, luddig term som dryftats in absurdum i Sverige på sistone. Detta efter ett visst McCarthyistiskt SR-inslag och en debil efterföljande debatt som (med ett par lysande undantag, här i Kvartal och i Dagens Media), varit ointresserad av att bena ut när ”högt tonläge” är befogad och viktig maktkritik – och när det är något annat, obefogat, hatiskt.

Hade den bångstyriga, politiskt inkorrekta vänstergren i USA som fått namnet Dirtbag left – med ett antal vänsterpolitiska humorpoddar i täten – fått inblick i denna skruvade svenska debatt om ”tonläge”, hade de nog inte trott sina öron, varefter de hade gjort slarvsylta av den. ”Högt tonläge” är nämligen en grundsten inom amerikansk politisk satir, vare sig den kommer från stora pratshower som The tonight show, eller från subversiva politiska humorpoddar gjorda i en källare i Brooklyn. För sistnämnda mediala genre är snarare ett rent skriande tonläge modus operandi, vilket rättfärdigas genom missförhållandena som påtalas – och ett konstant flöde av frätande ideologisk självkritik.

Läs mer Visa mindre