Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Sluta tjata om frånvarande pappor

Illustration: Hans von Corswant

Den frånvarande fadern beskrivs ofta som en riskfaktor för unga mäns kriminalitet. Men det vore troligen mer gynnsamt om samhället fokuserade på att stötta mamman, det är nämligen hon som är mest betydelsefull för barnets fostran, skriver Ulrika Nandra i del två i Kvartals artikelserie ”Förortspappan”.

Av Ulrika  Nandra | 11 december 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på texten I korthet Stöd KvartalLästid 12 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Ungdomar som bor med en förälder begår brott i större utsträckning än ungdomar som bor med båda sina föräldrar.

Avsaknaden av en mamma innebär en större negativ effekt än avsaknaden av en pappa.

Samhället bör fokusera mer på att stötta ensamstående mammor, och uppmärksamma när mammor brister i föräldraskap, menar artikelförfattaren.

Men den sociologiska forskningen under efterkrigstiden fokuserade på att många unga kriminella saknade en fadersfigur i hushållet.

Mamman har alltid varit den viktigaste faktorn för uppfostran. Historiskt sett har pappan ofta lyst med sin frånvaro i barnens uppväxt.

Två omständigheter är vanligt förekommande i rapportering om skjutningarna: invandrarbakgrund och frånvarande fäder. Varför är det så? I en serie artiklar kommer Kvartal att låta olika skribenter skriva om förortspappan och de problem som män kan uppleva när de ska vara pappor i ett främmande land med en annorlunda syn på föräldraskap.

I del två skriver Ulrika Nandra om vad hon ser som ett missriktat fokus på pappan i debatten.

I gangsterrappen har mamman länge haft en central roll. 1995 hyllade Tupac Shakur sin mamma i låten Dear Mama för att hon fick ner honom på jorden: You just workin’ with the scraps you was given/And Mama made miracles every Thanksgivin/But now the road got rough, you’re alone/Youre tryin’ to raise two bad kids on your own”.

Tupac mördades 1996.

 Ett lite mer sentida exempel är från 2021, och 12-åriga Ayman från en utsatt förort i Göteborg, med låten Oh mamma.

Stöd oss

Varje bidrag gör skillnad.
Swisha 100, 200, 1000 kr eller ett valfritt belopp – det tar max en halv minut. Tack för att du stöder oberoende journalistik.

Välj belopp
Valfritt belopp
 Swisha din gåva 
Klicka här för att betala med QR-kod

Läs mer Visa mindre