Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Kultur |

Den försvagade familjen föder kriminalitet

Tony Soprano, spelad av James Gandolfino, var maffiabossen och familjefadern i tv-serien Sopranos som lade sig på divanen hos psykiatrikern för sina panikattacker och sitt dåliga samvete. Foto: HBO/TT

Antalet barn i Sverige under 15 år som misstänks för våldsbrott har ökat med 40 procent sedan 2015, enligt Polismyndighetens statistik. Men det talas överraskande lite om familjen som orsak till ungas kriminalitet. Kan rädsla för att skuldbelägga familjen vara till skada för både individen och samhället?

Av Ulrika  Nandra | 24 juni 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det talas knappast alls om familjen som orsak till ungas kriminalitet. Trots att unga brottslingar blir fler. Men detta håller på att ändras. Epigenetik är ett forskningsfält på frammarsch.

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki menar att familjen har stor betydelse för ungas kriminalitet och att vi vet för lite om hur mycket familjen påverkar.

Ska man förebygga grovt våld bland män ska man absolut satsa på gravida kvinnor, anser kanadensaren Richard E Tremblay.

Regelbundna hembesök av sjuksköterska hos gravida afroamerikanska mammor i Nordamerika har resulterat i påtagligt minskad risk för aggression och brott.

Familjen är en röd tråd i de samtal som Ulrika Nandra fört under skrivkurser för interner på Kumlafängelset.

En svensk studie åskådliggör hur barn vars förälder får en fängelsedom oftare blir kriminella i tonåren.

I tv-dramat Sopranos lägger sig maffiabossen och familjefadern Tony Soprano på divanen hos psykiatrikern Jennifer Melfi för sina panikattacker och sitt dåliga samvete. Är det så här jag vill vara, är det så här jag vill ha det resten av livet?1 undrar han. Frågan handlar naturligtvis om arv och miljö och är lika gammal som mänskligheten.

Läs mer Visa mindre