Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Ska vi leva på Mars?

Illustration: Hans von Corswant.

Rymden är allt mer aktuell. Det talas om resor till Mars inom 20 år, och vårt solsystem fick ett märkligt besök häromåret. Finns det liv i universum, eller är det vi som ska ge universum liv?

Av Henrik Höjer | 19 december 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
David BowiesLife on Mars” släpptes för ganska exakt 50 år sedan. Skivan Hunky Dory gavs ut den 17 december 1971, och den mest kända låten på denna skiva är idag en odödlig klassiker. Min dotter brukar spela just Life on Mars på sitt piano, och Bowies röst kan än idag ge mig rysningar – även om jag aldrig kommer att förstå texten.

Ja, frågan om liv i universum är evig, men en nyare fråga är om vi ska kunna leva utanför jorden, eller i all fall på Mars? Göteborgs universitet anordnade nyligen ett intressant samtal om vår röda granne, som de kallade ”framtidens planet”.

De två forskarna Maria Sundin och Andreas Johnsson berättade att det tar runt åtta månader att resa till Mars – men att resan kan vara mycket besvärlig, framför allt att vara utan tyngdkraft så länge. De kan ändå föreställa sig forskningsstationer och eventuella bosättningar på Mars i den hyfsat nära framtiden. Och faktum är att flera länder är intresserade av vår röda grannplanet, bland andra Kina, USA och Förenande Arabemiraten. Forskarna vid Göteborgs universitet tror att människan kan komma att resa till Mars relativt snart, sannolikt någon gång under 2020- eller 30-talen.

Läs mer Visa mindre