Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Runt om i världen spanar astronomer mot universum i jakt på livstecken. Hittills har de kammat noll, och astronomen Erik Zackrisson vid Uppsala universitet säger i Fredagsintervjun att han är helt bekväm med att resultatet av hans forskning blir att människan och andra biologiska livsformer inte finns någon annanstans. Han säger också att sökandet efter liv i rymden tycks ha förlorat mycket av det tabu som har funnits bland astronomer.

Fler avsnitt

För fem år sedan var Mikail Yüksel lokalpolitiker för Centerpartiet i Göteborg och sågs som något av en kommande stjärna. Men kontakterna med den turkiska nationaliströrelsen "Grå vargarna" blev en alltför stor belastning och han uteslöts ur partiet. Istället startade han Nyans som vill vara en röst för de utsatta områdenas befolkning. Muslimers rättigheter är en de viktiga profilfrågorna. Men har partiet en politik för hela Sverige? Och hur ser partiledaren på anklagelserna om islamistiska inslag och splittrande retorik?
Den dansk-svenske politikern och provokatören Rasmus Paludan har under den senaste tiden utsatt den svenska demokratin för hårda prövningar. Yttrandefriheten står högt i kurs bland svenska debattörer men i fallet med Paludan har en och annan ändå börjat svaja. Utan tvekan har Rasmus Paludan blivit en person som många pratat om den senaste tiden. Men ganska få har pratat med honom.
Sakine Madon, politisk chefredaktör på Upsala nya tidning, har ingenting emot att benämnas yttrandefrihetsfundamentalist. Nu kommer hon med boken Inget är heligt, och drar en lans för ett Sverige med så lite begränsningar av yttrandefriheten som möjligt. – Utan rätten att kränka har vi ingen fri debatt, då har vi ingen yttrandefrihet, säger Madon som också anser att islamistiska krafter utnyttjar den alltmer omhuldade identitetspolitiken för att få sin vilja fram.
Svensk polis drog det kortaste strået gång på gång när våldsamma upplopp utbröt i sex städer, där den danske politikern Rasmus Paludan hade fått tillstånd för att hålla allmän sammankomst. Vad händer med demokratin om en hatisk mobb vinner över polisen, och handlar misslyckandet om resurser, verktyg eller något annat? I Fredagsintervjun special diskuterar poliserna och politikerna Martin Marmgren (MP) och Fredrik Kärrholm (M). Även förre Örebro-polisen Peter Springare medverkar.
– Det som har hänt är något som vi förknippar med andra världskriget och Hitler. Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, är som vi alla förfärad av bilderna som visar tortyr och avrättningar av civilbefolkning i Ukraina. Även om han har stark tro på folkrätten och på de institutioner som ska hantera krigsförbrytelser bedömer han att Rysslands president Putin inte kommer att hamna i Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Ove Bring berättar också att han ser det som riskfyllt om Sverige och Finland skulle ansöka om Natomedlemskap nu.
Fler avsnitt