Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Vinden vänder mot dagens rövarbaroner

Elon Musk är en av techentreprenörerna som, precis som sina företrädare ”rövarbaronerna”, vill att hans namn lever vidare långt efter att företaget upphört att existera. Foto: Hannibal Hanschke/TT.

Det finns stora likheter mellan nutid och början av 1900-talet. Då dominerade amerikanska ”rövarbaroner” genom sina bolags monopol i näringslivet. Nu är det amerikanska techentreprenörer som uppnår global dominans. Sex av världens tio största börsföretag är amerikanska techbolag. I början av 1900-talet bröts ”rövarbaronernas” monopol genom tuff konkurrenslagstiftning. Utgången för techföretagen är mer oviss.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jonas A Eriksson | 24 februari 2021
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
Profil Inlästa texterLästid 11 min Skärmläsarvänlig
I korthet
USA har länge förlorat mark till ett mäktigare och alltmer högteknologiskt Kina, som landet känner sig hotat av. Och Europa har flyttat fram positionerna inom teknikområdet. I varje fall vad gäller reglering. Konsumentlagstiftningen (GDPR) som reglerar hur personuppgifter ska behandlas fick mycket uppmärksamhet när den sjösattes för några år sedan och kopieras nu av andra länder.¹ Men på ett område är USA ohotat och starkare än någonsin: där teknik och entreprenörskap möts. I de globala, börsnoterade techbolagen med starka storägare.

Ett exempel på de amerikanska techbolagens tentakler finns i framtagandet av den här texten. Jag har skrivit den i ordbehandlingsprogrammet Word (Microsoft) på en Mac-dator (Apple). I researcharbetet har jag använt mig av Googles sökmotor (Alphabet), läst böcker jag köpt via e-handel (Amazon) och även sett en streamad dokumentär (Netflix) och skrivit meddelanden på Whatsapp (Facebook).

Problematisk gyllene era

För att hitta en period där enskilda företag och deras ägare dominerat samhällsutvecklingen så mycket som nu måste man ta sig till perioden kring förrförra sekelskiftet i USA. En period präglad av snabb industrialisering och hög ekonomisk tillväxt, där grunden lades till stormakten USA, och många innovationer och företag såg dagens ljus.

Läs mer Visa mindre