Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Kinas femårsplan utmanar kapitalismen

En av dem har en plan. Foto: Carlos Barria/TT

För första gången sedan Berlinmurens fall 1989 utmanas västvärldens ekonomiska modell på allvar. Hotet kommer inte från olje- och råvaruorienterade länder som tidigare visat ekonomisk styrka. Istället är det Kina som genom en kombination av marknad, stat och ny teknik blir den alltmer dominerande ekonomiska kraften i världen. Klyftan mellan Kina och väst har vidgats ytterligare under coronaepidemin när Kina stärkt sin ekonomiska position.

Av Jonas A Eriksson | 8 oktober 2020
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
ProfilLästid 11 min Skärmläsarvänlig
I korthet
När den amerikanske presidenten Ronald Reagan 1986 uttalade att de mest skrämmande orden är ”jag är från regeringen och jag är här för att hjälpa” var det många som höll med honom. Efter en ekonomisk stagnationsperiod ville många människor se en nystart av den amerikanska ekonomin. Statens roll i samhället skulle minimeras, och marknader togs bäst om hand av sig själva när spelreglerna väl lagts fast var tankegången. Avregleringar, sänkta skatter och stora satsningar på försvaret gjorde dock att de offentliga underskotten ökade. Men det var inget Reaganadministrationen oroade sig över då.

Efter tre decennier där tron på avregleringar och individen har varit större än tron på styrning och kollektivet menar många bedömare att vindarna håller på att vända.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.