Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Frånvaro av munskydd bidrog till smittspridningen

Han lever som han lär: under coronapandemin flyger Nassim Nicholas Taleb med dubbla kirurgiska ansiktsmasker och skyddsglasögon för att minimera risken att själv bli smittad eller att smitta andra. Foto: Nassim Nicholas Taleb.

För den kontroversielle författaren och professorn i riskanalys Nassim Nicholas Taleb kom inte pandemin som någon överraskning. Vi lever ju i en sammankopplad värld. Han menar att svenska epidemiologer i beslutställning saknar förståelse av risk och att frånvaron av munskydd är en delförklaring till den stora smittspridningen.

Av Jonas A Eriksson | 19 januari 2021
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
ProfilLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Nassim Nicholas Taleb har i flera år i sina böcker varnat för pandemier som han rankar som den absolut största risken för mänskligheten. Pandemier är en av tre företeelser han är orolig för. De andra två är krig och när samhällen genomlider djupa finansiella kriser (som exempelvis hyperinflationen i tyska Weimarrepubliken före andra världskriget).

Försiktighetsprincipen bör gälla

Nassim Nicholas Taleb var en av de första ”visselblåsarna” i pandemin när han i en akademisk uppsats han skrev i januari 2020, tillsammans med Yaneer Bar-Yam och Joe Norman, varnade för att covid-19 skulle kunna bli en pandemi.¹ Forskarna larmar om att den folkhälsomässiga responsen riskerar att präglas av inaktivitet och fatalism där man inte ens kommer att försöka stoppa smittan i tron att det inte går. De menar att en sådan slutsats är felaktig och att väl valda extraordinära interventionsåtgärder kan stoppa smittspridningen. De anser att världens ledare måste utgå från en slags försiktighetsprincip innan de vet mer om viruset.

Läs mer Visa mindre