Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

”Sjukdomen kan utrotas”

Fysikern och forskaren Yaneer Bar-Yam. FOTO: privat
Av Jonas A Eriksson | 22 maj 2020
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
INTERVJU. Med masstestning, kontaktspårning och isolering av sjuka kan samhällen bli fria från covid-19 på fem veckor, menar professor Yaneer Bar-Yam, en av världens främsta pandemiexperter i en intervju för Kvartal. Ansiktsmasker är viktiga verktyg för att minska smittspridning. Ju snabbare åtgärder sjösätts för att rädda liv, desto mindre blir de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen.

Yaneer Bar-Yam ser ingen motsättning mellan människoliv och ekonomi. Tvärtom. Ju snabbare vi kan få pandemin under kontroll, desto mindre kommer de ekonomiska konsekvenserna att bli. Nyckeln är snabbhet – det finns ingen tid att förlora. Det handlar inte om att ”flatten the curve” utan ”to crush the curve”. Flera länder är snart i mål, men Sverige har en bit kvar att gå, menar han.

Yaneer Bar-Yam, som har en doktorsexamen i fysik från amerikanska Massachusetts Institute of Technology (MIT), studerar komplexa system. Strukturer som innehåller många enheter som interagerar. Exempel på komplexa system är det globala klimatet, organismer, den mänskliga hjärnan eller pandemier. Yaneer Bar-Yam är grundare av New England Complex Systems

Institute, som bedriver forskning om komplexa system.

I slutet av januari i år skrev Yaneer Bar-Yam en uppmärksammad rapport tillsammans med Nassim Taleb Nicholas och Joseph Norman, ”Systemic risk of pandemic via novel pathogens – Coronavirus”, där han varnade för en global pandemi. Denna rapport sägs ha varit en bidragande orsak till att USA och även Storbritannien i mitten på mars till slut valde att stänga ner sina ekonomier via ”lockdowns” i stället för att följa ”flockimmunitetspåret”.1

I mars skrev han en debattartikel i brittiska The Guardian där han på ett pedagogiskt sätt redogjorde för sina tankar för hur pandemin kan stoppas och varför han tycker att ”flockimmunitetsstrategin” är direkt farlig.2

Under den pågående pandemin analyserar Yaneer Bar-Yam covid-19-data för ett antal länder med både enkla statistiska modeller och komplexa systemmodeller och följer den förda politiken globalt. Han graderar länder i tre grupper utifrån hur väl de hanterar smittspridningen. Sverige ligger för närvarande i den tredje gruppen, som har mest kvar att göra medan exempelvis Norge och Island ligger i den gruppen som kommit längst i att tämja smittspridningen.

När jag får tag i Yaneer Bar-Yam har han precis publicerat en debattartikel hos CNN i vilken han varnar för att alltför fort öppna upp det amerikanska samhället från den ”lockdown” som varit.3

Både ekonomer och företagsledare och andra hävdar att det finns en ”trade-off” mellan människoliv och ekonomi i pandemin vi genomlider. Hur ser du på det?

– Ju snabbare vi helt kan stoppa smittspridningen desto färre människor kommer att dö, samtidigt som den ekonomiska kostnaden blir lägre. Det finns ingen ”trade-off” mellan ekonomi och människoliv.

Ledande epidemiologer i Sverige hävdar att den mycket högre dödligheten per capita i Sverige i jämförelse med de andra nordiska länderna inte säger något om det slutgiltiga resultatet. De menar att dödstalen över tid kommer att öka i grannländerna och att det i slutänden sannolikt inte kommer att vara någon skillnad i dödstal. Har de rätt?

– Det finns inget skäl till att vi får se en ”catch-up” effekt. Sjukdomen kan helt utrotas som vi utrotade ebola och sars. 32 länder har redan visat att det går. Grekland, Österrike, Island, Nya Zeeland, Australien, Kina och Sydkorea finns bland dessa. Andra länder som kommit långt är Italien, Spanien och Tyskland som dramatiskt minskat antalet nya fall per dag. När man väl kommit ner till noll finns ingen smittspridning, och en säker återgång till det normala är möjlig. Det har gjorts förbättringar av de tester som görs, som hjälper till att trycka tillbaka smittan.  Utöver RT-PCR-tester (som görs för att fastställa om en person har covid-19) kan man använda CT-skanningar (datortomografi), som ger få falskt negativa svar.

Ett sätt att minska nya utbrott i Sverige är att begränsa inrikesresandet så att regioner som lyckats hålla smittspridningen låg inte får mer smittspridning. Sverige har här en fördel, med en låg befolkningstäthet och kan komma ner till noll snabbt och förebygga framtida utbrott.

Många människor är rädda för en andra våg av covid-19. Ska de vara det och vad kan göras för att hindra nya utbrott?

– Det här är inte en endemisk sjukdom (det vill säga att den alltid finns i befolkningen som bor i ett område som exempelvis malaria i Afrika eller hepatit B i hela världen, reds anmärkning). Att komma ner till noll är möjligt utan vågor av smitta. Många epidemiologer antar att det inte går att komma ner till noll och att det kommer importerad smitta. Detta beror dock på våra beslut och är inte nödvändigt. Testning, kontaktspårning och isolering är viktiga komponenter liksom reserestriktioner. Som länder gör idag, är en 14 dagars karantän nödvändig för resenärer från områden som inte är smittfria. Men fler och fler länder kommer att bli smittfria och resor mellan dem kan bli möjliga. Små utbrott som de vi nyligen sett i Sydkorea och Wuhan kan förekomma, men de går att bemästra.

Vilken är din syn på ”flockimmunitet” i diskussionen kring covid-19?

– Att få alla smittade av en fruktansvärd sjukdom som leder till många dödsfall och mycket smärta är inte nödvändigt. Att försöka uppnå detta snabbt är inte acceptabelt, och att göra det långsamt tar år och leder till en sargad ekonomi som heller inte är acceptabelt.  Den enda förnuftiga vägen är att fatta kraftiga beslut, fokusera och göra sig av med sjukdomen.

Svenska myndigheter är skeptiska till en spridd användning av masker. De säger att forskningen inte stöder att användandet av masker effektivt stoppar smitta. Hur ser du på det?

– Varför skulle svenskar vidmakthålla en ologisk syn på att motsätta sig ansiktsmasker? Desinformation eller förvirring kan ha spelat en roll tidigare men inte längre. Effekten av masker mot smittspridning är uppenbar. De med erfarenhet av folkhälsa är tydliga med att inte använda ansiktsmasker är ett allvarligt misstag. Jämför man på data för olika länder är effekterna mycket tydliga.

Kommer det att finnas ett vaccin och när är coronakrisen över?

– Det är oklart om det kommer ett vaccin. Oberoende av detta ska vi inte vänta på det för att utplåna coronaviruset. Det finns ingen anledning att spekulera eller vänta.

Vad skulle dina råd vara till svenska beslutsfattare i detta läge och vad skulle viktiga steg vara om de skulle vilja modifiera sin coronapolitik?

– Det viktigaste är att det finns en bra väg framåt. Att stoppa sjukdomen inom veckor och att återställa ekonomisk aktivitet är möjligt. Låt oss göra det. Om det finns några frågor hjälper jag gärna till!

Se noter Visa mindre

Noter

1.https://necsi.edu/systemic-risk-of-pandemic-via-novel-pathogens-coronavirus-a-note

2.https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/25/uk-coronavirus-policy-scientific-dominic-cummings

3. https://edition.cnn.com/2020/05/12/opinions/governors-reopen-states-opinion-bar-yam/index.html

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.