Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

”Sjukdomen kan utrotas”

Fysikern och forskaren Yaneer Bar-Yam. FOTO: privat
Av Jonas A Eriksson | 22 maj 2020
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
INTERVJU. Med masstestning, kontaktspårning och isolering av sjuka kan samhällen bli fria från covid-19 på fem veckor, menar professor Yaneer Bar-Yam, en av världens främsta pandemiexperter i en intervju för Kvartal. Ansiktsmasker är viktiga verktyg för att minska smittspridning. Ju snabbare åtgärder sjösätts för att rädda liv, desto mindre blir de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen.

Yaneer Bar-Yam ser ingen motsättning mellan människoliv och ekonomi. Tvärtom. Ju snabbare vi kan få pandemin under kontroll, desto mindre kommer de ekonomiska konsekvenserna att bli. Nyckeln är snabbhet – det finns ingen tid att förlora. Det handlar inte om att ”flatten the curve” utan ”to crush the curve”. Flera länder är snart i mål, men Sverige har en bit kvar att gå, menar han.

Yaneer Bar-Yam, som har en doktorsexamen i fysik från amerikanska Massachusetts Institute of Technology (MIT), studerar komplexa system. Strukturer som innehåller många enheter som interagerar. Exempel på komplexa system är det globala klimatet, organismer, den mänskliga hjärnan eller pandemier. Yaneer Bar-Yam är grundare av New England Complex Systems

Läs mer Visa mindre