Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Replik.

Replik: Välfärden kan leverera mer för mindre

För hälso- och sjukvårdssektorn finns flera exempel som pekar på att det går att ”leverera mer för mindre”, skriver Gunnar Hökmark. Foto: National Cancer Institute/Unsplash.

Gunnar Hökmark (M) replikerar på artikeln ”Välfärden kan inte leverera mer för mindre” av Marcus Larsson och Åsa Plesner på tankesmedjan Balans. Han menar att de återfaller i tanken att välfärdsverksamheter inte kan bli bättre genom att drivas annorlunda.

Av Gunnar Hökmark | 9 september 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Planekonomins utgångspunkt var att kvalitet och effektivitet garanteras om företag och andra verksamheter drivs av staten – eller under ”folkets kontroll”, som det brukade heta. Att ifrågasätta den utgångspunkten, genom att tänka nytt eller att ompröva det gamla, vore att ifrågasätta folket självt. Följaktligen fördömdes, försvårades och förbjöds nytänkande och alternativa lösningar. Jag har sett resultaten av vad denna tankevärld ledde till och vill inte se dem igen.

”Välfärden kan inte leverera mer för mindre” av Marcus Larsson och Åsa Plesner  (tankesmedjan Balans) återfaller i detta tänkande med tesen om att välfärdsverksamheter inte kan bli bättre genom att drivas annorlunda. Författarna återvinner tron på att det skulle finnas ett linjärt, positivt samband mellan resurser och utfall.

Ökade resurser

Verkligheten ser annorlunda ut. Vi har i Sverige ökat resurserna inom alla välfärdsområden, år efter år. För 15 år sedan betalade svenskarna drygt 450 miljarder kronor i kommunal- och regionskatt. Förra året var siffran över 760 miljarder kronor. En ökning med nästan 70 procent.¹

Läs mer Visa mindre