Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Partiet Nyans: En blandning av MP och SD

Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans i augusti 2022. Foto: Maja Suslin/TT

Partiet Nyans är Sveriges första invandrarparti. Genom att kampanja i förorterna hoppas man nå framgång i höstens val. Frågan är om det finns ett ideologiskt tomrum som partiet kan fylla genom att vara vänster i frågor om mångkultur och antirasism och konservativt när det gäller hbtq-rättigheter och feminism, skriver statsvetaren Åsa Lundgren.

Av Åsa Lundgren | 23 augusti 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I valet 2017 i Nederländerna ställde för första gången ett invandrarparti, Denk, upp. De lyckades vinna tre platser i parlamentet. Denk och det nya svenska partiet Nyans är i mångt och mycket ideologiska syskon. Grundbulten i deras program är stödet för etnisk mångfald och kampen mot rasism och islamofobi.

Nya partier uppstår när det finns en väljarbas som söker något som existerande partier inte kan erbjuda. Så hur många potentiella väljare finns det som kan tänkas attraheras av partiet Nyans lockrop?

Forskare har förklarat Denks framgångar i Nederländerna med att partiet fyller ett politiskt vakuum genom att kombinera progressiva och konservativa attityder i värdefrågor på ett helt nytt sätt.1

Progressivt och konservativt

Beskrivningen stämmer in även på Nyans som är progressivt i frågor som rör invandring, mångkulturalism och stöd till minoritetsgrupper. Här står Nyans nära Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet, som alla entusiastiskt omfamnar idén om det mångkulturella samhället och som profilerar sig som invandringsgenerösa, antirasistiska och antiislamofoba. På dessa områden finns alltså en betydande ideologisk överlappning mellan Nyans, V, MP och C. Alla fyra är eniga om att främlingsfientlighet, rasism, intolerans och islamofobi tillhör våra mest akuta samhällsproblem.

Mansdominansen är massiv i Nyans. Av de 63 kandidater som står på partiets riksdagslista är 76 procent män.

Men V, MP och C är även ivriga förespråkare för hbtq-personers rättigheter och för jämställdhet mellan könen. Alla tre betecknar sig som feministiska partier. De håller regnbågsfanan högt och framhåller klimatet som en ödesfråga. Och här slutar likheterna med partiet Nyans, som i dessa frågor intar en konservativ hållning och, paradoxalt nog, står närmare sin huvudmotståndare Sverigedemokraterna som inte heller är någon uttalad anhängare av feminism eller drivande i hbtq- och miljöfrågor.

Mansdominansen är massiv i Nyans. Av de 63 kandidater som står på partiets riksdagslista är 76 procent män. Om jämställdhet står inte många ord i partiprogrammet, förutom ett generellt konstaterande att man är emot diskriminering på grund av ”kön, sexuell läggning, religiös och etnisk bakgrund”.2

Även hbtq-frågor har en blygsam plats i partiets program och retorik. På hemsidan står visserligen att det aldrig är okej att diskriminera någon på grund av sexuell läggning. Samtidigt är det tydligt att man anser att religionsfriheten väger tyngre än rätten till likabehandling för hbtq-personer. Nyans motsätter sig till exempel vigseltvång. Imamer, präster och andra religiösa ledare ska själva bestämma om de vill utföra samkönade vigslar.

Partiledaren Mikail Yüksel säger i en intervju att imamer har rätt att predika att homosexualitet är en synd eftersom de har en skyldighet att förmedla vad som står i Koranen. När han får frågan om han kommer gå med i Prideparaden svarar han kort och gott: ”Pride är inte en prioriterad fråga för oss”.3

Ingen klimatpolitik

Det är uppenbart att inte heller miljö- och klimatfrågor är prioriterade för Nyans. När man läser partiprogrammet är det svårt att se att de överhuvudtaget har någon klimat- eller miljöpolitik värd namnet.

Höstens val får utvisa attraktionskraften i Nyans idéer. Om man lyckas ta sig in i riksdag och kommunfullmäktige så har vi att göra med ett nytt fenomen i svensk politik: ett parti baserat på religiös och kulturell tillhörighet. Visserligen sägs det att Nyans är öppet för alla oavsett bakgrund, religion eller etnicitet. När man tittar på vilka sakfrågor som partiet har engagerat sig i är det dock uppenbart att det är invandrare och särskilt muslimer som är målgruppen. Nyans anser att muslimer ska erkännas som en nationell minoritetsgrupp i grundlagen. Man vill se ett förbud mot koranbränning och värnar muslimska friskolor. De är emot ett slöjförbud för förskolebarn. Lars Vilks konstverk Nimis betraktas som en symbol för islamofobi och bör rivas.4

Kampen om invandrarnas röster kan börja.

I Kvartals fredagsintervju säger Mikail Yüksel att de tre viktigaste frågorna för Nyans är islamofobi, Palestinafrågan och det som han kallar ”LVU-missbruket”.5

Nästan 1,2 miljoner av de röstberättigade i årets val är utrikes födda. Lägger man till de personer som är inrikes födda men med utrikes födda föräldrar blir gruppen som Nyans vänder sig till ännu större. Hittills har invandrares politiska representation skett genom de etablerade partierna.

Nu vill Nyans staka ut en annan väg för dessa väljare. Kampen om invandrarnas röster kan börja.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. Vermeulen, F., Harteveld, E., van Heelsum, A. & van der Veen, A. (2020). The Potential of Immigrant Parties: insights from the Dutch case. Acta Politica, 55(3), 432-453.
  2. Nyans presenterar sitt partiprogram på sin hemsida http://www.partietnyans.se under rubriken ”Vår politik A-Ö”. När inget annat anges är det denna hemsida som används som källa när partiets politik beskrivs.
  3. Podden ”Sista måltiden” #80, 2022.03.09. https://play.acast.com/s/sistamaltiden/80-partiet-nyans-gast-mikail-yuksel
  4. https://www.gp.se/debatt/nimis-är-en-symbol-för-islamofobi-och-bör-brännas-ner-1.56870841
  5. https://kvartal.se/artiklar/flera-nyanser-av-mikail-yuksel/

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.