Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Ord. Och handling

En formulering i Ola Wongs text ”Framgången skriver sin egen berättelse” har inte lämnat mig någon ro sedan jag första gången läste den: ”En alldeles för stor del av den svenska eliten kommer från medie- och PR-sektorn. De har en övertro på ord och bilder – eftersom det är det enda de riktigt förstår sig på.”

När man lägger det analysrastret på hur Sverige styrs och fungerar framträder en ny, och lite skrämmande bild.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jörgen Huitfeldt | 17 maj 2020
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
Profil Inlästa texterLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det finns ett antal djupa samhällsproblem som hängt med oss rätt länge nu och som aldrig tycks komma närmare en lösning. Ett av dessa är förstås komplexet migration/integration. Jag har i egenskap av journalist följt området i över 20 år nu och med Ola Wongs mening ringande i öronen passerar rubriker, presskonferenser och politiska utspel revy.  ”Bryt utanförskapet”, ”Sluta stigmatisera förorten”, ”Regeringen satsar på förortskultur”, osv.

Smaka på den här beskrivningen ur Integrationsverkets rapport ”Miljonprogram och media, föreställningar om människor och förorter” från 2000.

”Miljonprogrammets förorter, de s k invandrartäta, utsatta m.m. beskrivs ofta med hjälp av statistik. Antal arbetslösa, andel bidragstagare (ofta även missvisande benämnda med det problematiska begreppet ’bidragsberoende’) andel deltagande i politiska val, och frekvens av kriminalitet är bara några av de statistiska indikatorer, som ibland snarare än att visa hur missgynnade områdena är har fungerat som markörer för olikhet och annorlundahet.”

Läs mer Visa mindre