Sjukvården, som varit den viktigaste frågan under de båda vågorna av covid-19, håller nu även den på att sjunka undan som den viktigaste frågan. Lag och ordning, invandring samt klimat och miljö är i stället de ämnen som återkommer när vi bedömer vad som är de viktigaste samhällsfrågorna.
Moderaterna har ökat i opinionen och Ulf Kristersson har högst förtroende bland partiledarna. Man kan notera Nyamko Sabunis bottenplacering, liksom att ingen partiledare har förtroende från halva befolkningen. Jimmie Åkesson ligger också högt – men har en stor grupp emot sig som har väldigt litet förtroende för honom. Detsamma gäller även för Ebba Busch.
Demoskop har även mätt förtroendet för partiledare när de tillträder, och här kan man notera att Nyamko Sabuni toppar denna lista. Att vara välkänt sedan tidigare kan vara en fördel när man tillträder. Men sedan dess har hon fallit kraftigt.
Annie Lööf är den största stjärnan bland de egna. Men även i denna mätning sticker Nyamko Sabuni ut med lägst stöd när man mäter bland de egna sympatisörerna.
Även om Annie Lööf har stort stöd bland de egna, så är Jimmie Åkesson den som anses stå upp för sina ideal (och även här framstår Nyamko Sabuni som svag).
För Socialdemokraternas och Miljöpartiets väljare rankas dock ideologi före sakfrågor.
Men Jimmie Åkesson står också utanför de flesta politiska förhandlingar, varför denna position är lättare att behålla.
Sakfrågor i fokus
Trots att det ofta talas om partiledareffekter är sakfrågor i fokus när vi bestämmer vad vi ska rösta på. Sakfrågor och ideologi är alltså i regel långt mer avgörande än partiledare.
Delar man upp denna fråga efter partisympatier så ser man att framför allt att Moderaternas och Sverigedemokraternas väljare ser sakfrågor som viktigare än ideologi när man har valt vad man ska rösta på. För Socialdemokraternas och Miljöpartiets väljare rankas dock ideologi något före sakfrågor.
Man kan notera att för Socialdemokraternas och Liberalernas sympatisörer är vaneröstande en viktigare faktor än för andra partier. Detta bör nog ses som en varningssignal för partiledarna.
Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten 18 år och äldre som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 1 100 intervjuer är genomförda mellan den 23 februari och den 2 mars 2021 inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.
Lyssna även gärna på podden ”Opinionen just nu”.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt