Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Opinionen just nu

I podden “Opinionen just nu” analyserar Kvartal i samarbete med Demoskop de senaste attitydförändringarna. 

Opinionen just nu

I podden “Opinionen just nu” analyserar Kvartal i samarbete med Demoskop de senaste attitydförändringarna. 

Coronamättnaden verkar vara här. Migration och kriminalitet är på väg tillbaka som våra främsta samtalsämnen. Och sakfrågorna är viktigast när vi väljer parti – detta gäller framför allt det nya högerblockets sympatisörer, som sätter sakfrågor före ideologi. Det här är Opinionen just nu. Senaste mätningen kommenteras av Karin Nelsson, vd för Demoskop och Henrik Höjer, Kvartals vetenskapsredaktör.

Fler avsnitt

När Medieakademin för första gången ställde frågan om åt vilket håll olika medier lutar politiskt tyckte 4 av 10 att public service lutar klart eller något åt vänster. Samtidigt åtnjuter de det högsta förtroendet av alla medier. Och kan mer inslag av lokaljournalistik minska polariseringen? Enligt ny amerikansk forskning finns en del som tyder på det. Men varför?
När brottsbalken infördes 1965 slopades kravet på tillräknelighet för att kunna dömas för brott. Detta har gjort livet svårt för svenska domstolar som tvingas döma och straffa personer för brott som de inte ens förstår att de har begått eller varför. Hur kan Sverige – som i stort sett det enda landet i den demokratiska världen – bibehålla denna ordning?
Han skulle bli soldat i iranska oppositionsrörelsen Mujaheddin, men i stället blev han polis i ett av Stockholms mest brottsutsatta områden. I nyutgivna boken "Förortssnuten" beskriver han uppbrottet från barndomens Irak och hur svårt det var att hitta sin plats i det svenska samhället. Och varför han först tog som en komplimang att höra "Fan Hanif, du är jäkligt juste för att vara invandrare".
Det här är tredje upplagan av en ny poddsatsning från Kvartal för i år: "Redaktionen tipsar". Här talar tre av Kvartals medarbetare om sina favoriter ur utbudet från den senaste månaden. För tipsen svarar Ola Wong, kulturredaktör och Maria Källsson, marknadsansvarig. Men i detta avsnitt har vi också en specialinbjuden gäst i form av Carolin Ekman som arbetar med frågor kring sexuell hälsa och sexuella rättigheter och är en hängiven följare av Kvartal.
Coronautvecklingen går åt fel håll och vaccinplanen förskjuts. Nyamko Sabuni hade inte förutsett vad partiledarskapet skulle innebära, och Stefan Löfven hanterar sitt uttalande om VPK och demokratin. Plus Suezkanalens superproppdrama och polisrättegången i Minneapolis. Med Hanna Wagenius, jurist och fd CUF-ordförande, Ulf Dahlsten, fd statssekreterare (S) och Johan Romin, historiker och fd SVT-journalist.
Fler avsnitt