Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nytt från redaktionen

”Opinionen just nu” – i samarbete med Demoskop

Kvartal och Demoskop inleder ett samarbete där vi med exklusiv data från Demoskop kan presentera ny fakta om den svenska opinionen varje månad.

Av Jörgen Huitfeldt | 15 januari 2021
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Demoskop är i absolut toppklass bland svenska opinionsmätningsföretag och vi är mycket glada och stolta över att med hjälp av data från dem kunna fördjupa kunskapen om svenska trender och väljare. Bland annat var Demoskop det företag som kom närmast att pricka in resultatet i det förra valet.

Den minnesgode kanske också kommer ihåg att det sedan tidigare finns en relation mellan Kvartal och chefen för Demoskop, Karin Nelson. Inför förra riksdagsvalet var hon nämligen en av rösterna i vår valsatsning ”Väljarpodden”. I fyra avsnitt gjorde vi en djupdykning i olika väljargrupper utifrån en ny uppdelning av pessimistiska respektive optimistiska ”varsomhelstare” och ”någonstansare”. Väljarpodden blev mycke

t uppskattad och är fortfarande god lyssning för den som vill lära sig mer om hur svenska väljare ser på sig själva och vad som är viktigast för dem.

I ”Opinionen just nu” kommer Kvartal att få tillgång till exklusivt opinionsmaterial från Demoskops månatliga mätningar av trender i Sverige. I den första publiceringen, som är tillgänglig från kl 16 i eftermiddag, finns en hel del intressanta förändringar som ger en fingervisning om vart Sverige är på väg. I denna första text går vi igenom flera olika trender men efterhand kommer vi att djupdyka i olika fenomen varje månad: Ibland den långsiktiga utvecklingen för ett parti, andra månader kan vi borra i olika sakfrågor som synen på säkerhetspolitiken eller samhällsekonomin. Där utgör Demoskops data en guldgruva för varje samhällsintresserad journalist. Fantasin sätter gränserna för vad vi kan göra.

Så håll ögonen öppna i mitten av varje månad då vi kommer med en ny upplaga av ”Opinionen just nu”!

Jörgen Huitfeldt, chefredaktör Kvartal

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.