Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Poddar från Kvartal

.

Poddar från Kvartal

.

Någonstansare eller varsomhelstare? Optimist eller pessimist? Kvartal har låtit genomföra en exklusiv undersökning av svenskarnas attityder, och resultatet ger en ny bild av den svenska väljarkåren.

Fler avsnitt

Historien om reportern på Sveriges Radio som inledde en relation med ett misstänkt säkerhetshot vars fall hon granskade väcker frågor: Borde Ekot ha hanterat fallet annorlunda? Och hur ovanligt är det att granskande reportrar kommer ganska nära de enskilda personer de följer? Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex får stor uppmärksamhet varje år. Men är den rimlig?
Vem tar vem i migrationspolitiken? Ekots reporter blev nära vän med islamist som hade mordhotat en chefredaktör, och hur slutar ordstriderna om Sveriges Pisa-mätning? Dessutom Johan Carlsons spådom om att epidemin ebbar ut i sommar. Veckopanelen med Anders Ljunggren, tidigare ambassadör och centerpolitiker, Sanna Rayman, chefredaktör för Altinget och Sofie Löwenmark, journalist på Doku.
Flera av Sveriges anrika industriorter har haft en liknande utveckling: Företagsflyttar och nedläggningar och alltfler tomma lägenheter. De tomma bostäderna har efterhand fyllts av nyanlända samtidigt som tillgången på lämpliga jobb för gruppen är låg. Följden har blivit en växande etnifierad underklass som gräver stora hål i kommunernas socialbudgetar. Hur möter kommunerna denna utveckling? Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) tillhör dem som ropat högst och längst om problemet.
Redaktionen tipsar om artiklar och poddar från april månad. Här möts några av Kvartals medarbetare för att framhålla några favoriter ur utbudet från den gångna månaden. För tipsen svarar Kvartals webbredaktör Frida Eckermann, kulturredaktör Ola Wong och vikarierande textredaktör Elisabeth Precht.
I veckan slog Riksrevisionen fast i en rapport att alltför många elever hade exkluderats från att skriva PISA-testet 2018. Resultatet har beskrivits som vändningen för den svenska skolans nedåtgående trend men var uppgången blott ett luftslott? Kinas Sverigeambassadör medverkade i uppmärksammad SVT-intervju. Hur ska man prata med varandra när man inte kan enas om en gemensam verklighetsbeskrivning på någon punkt? Och USA:s erkännande av turkarnas folkmord på armenier och andra kristna minoriteter 1915 ökar pressen på Sverige att tala ur skägget.
Fler avsnitt