Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Nürnberg står inte för dörren

Foto: Gamma-Man / Mostphotos
Av Jakob Heidbrink | 17 september 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Att Migrationsverket agerar för en mer liberal migration än vad lagen ger stöd för, är ett utslag av antidemokratisk aktivism från enskilda tjänstemän. Därmed reses samma frågor i Sverige som i USA, där tjänstemän inom Trumps egen förvaltning i skydd av anonymitet medgett att de obstruerar presidentens politik – för att de inte håller med honom:  Det skriver Jakob Heidbrink, docent i juridik. 

”Jag lydde bara order.”

Detta kallas på engelska för the Nuremberg Defence (Nürnberg-försvaret). Begreppet anspelar på de nazister som i krigsförbrytarrättegångarna i Nürnberg försökte försvara sig mot ansvar för sina brott genom att påstå att de bara hade gjort sin plikt. Strategin fungerade inte: såvida inte den åtalade kunde visa att han eller hon befann sig i ett akut nödläge – där det gällde att lyda order eller själv utsättas för hot mot livet – ansågs det inte vara någon ursäkt för mord och tortyr att gärningsmannen hade blivit beordrad.

Konstitutionen är skapad så att det är kongressen som ska utgöra den politiska motvikten till presidenten. Att det hela går till enligt reg

Läs mer Visa mindre