Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Nu hyllar WHO Kinas röda expertis igen

Propagandaaffisch för barfotaläkare, 1974. Stefan Landsbergers samling kinesiska propagandaaffischer vid International Institute of Social History i Amsterdam http://chineseposters.net
Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Angela Gui | 6 april 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Angela Gui, som doktorerar på Cambridgeuniversitetet om kinesiska folkhälsokampanjer, skriver om hur Kina förhåller sig till den expertisens kris som just nu pågår i västvärlden. Pekings pandemikommunikation framhåller Kina, styrt av kommunistpartiet, och kinesisk kultur som en förebild inom smittskydd, folkhälsa och i förlängningen som resultatet av ett överlägset politiskt system. Bilder av vetenskaplig expertis kombineras med starka budskap om nationens unika styrka.

Denna typ av nationalistisk folkhälsopropaganda är inte ny, utan tillhör en beprövad strategi från hygienkampanjerna under Maos tid (1949-76). Även metoderna partiet använder för att forma omvärldens Kinabild uppvisar likheter med Kulturrevolutionens tid – och då som nu prisar Världshälsoorganisationen WHO Kinas röda expertis.

I början av mars månad började Kina leverera medicinsk utrustning till coronadrabbade länder i Europa. Ett videoklipp, där italienare i karantän står på sina balkonger och klappar händerna medan de sjunger den kinesiska nationalsången av tacksamhet för Kinas hjälp, spreds senare på sociala medier.1 Klippet visade sig senare vara fejk,2 men jag tror att det berättade något om hur central idén om Kina är när vi föreställer oss virusets framfart. Det talar också för den betydande vikt som Kina verkar lägga vid att forma dessa narrativ till att framhålla en särskild nationell identitet.

Efter veckor av rapportering i kinesiska medier om Kinas framgångsrika hantering av virusutbrottet började kineser bosatta utomlands resa hem en masse.

Många har med rätta påpekat att det finns anledning att tvivla på de uppgifter som kinesiska myndigheter och medier publicerar om hanteringen av det nya coronaviruset.3 Men oavsett sanningshalt har de haft effekt; efter veckor av rapportering i kinesiska partikontrollerade medier om Kinas medicinska diplomati och framgångsrika hantering av virusutbrottet, som samtidigt framställde västerländska stater som inkapabla och inkompetenta,4 började kineser bosatta utomlands resa hem en masse.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.